VIDEO: Odbranila diplomski u donjem vešu iz protesta protiv pravila oblačenja

Na Univerzizetu Kornel u državu Njujork, studentkinja je odbranila tezu u donjem vešu u nameri da oštro protestuje jer se neko žalio što nosi šorts.
VIDEO: Odbranila diplomski u donjem vešu iz protesta protiv pravila oblačenja
Foto: Youtube (Screenshot)

"Studentkinje su odavno na meti, jer mi u Americi imamo dosta ograničenja o tome šta je prihvatljivo da žena odeva. I otud pravila kako da se oblače i ponašaju", objašnjava Ejdrijen Dikson sa Univerziteta u Ilinoisu.

Studentkinja Kornela Letiša Čaj je pokrenula javnu debatu kada je uživo na Fejsbuku prenosila svoj protest.

"Molim vas da mi se pridružite, jer ova stvar pogađa našu ličnost i pogađa pravo u srce. Ja sam više nego samo jedna Azijatkinja. Ja sam više nego samo jedna žena", rekla je studentkinja Letiša Čaj pre nego što se skinula i počela odbranu diplomskog.

"Način koji je ona izabrala da privuče pažnju, da li bih ja to uradila? Verovatno ne", kaže Dikson sa Univerziteta Ilinois.

Čaj je studentkinja sa razmene iz Koreje i smatra da se ženama određuje kako da se oblače da bi zadovoljile muškarce.

Džo Paleti, stručnjak za odevanje, kaže da je ovde problem nije toliko u razlici među polovima, nego u stilu odevanja.

 

"Mislim da su njeni stavovi privatni i uski. I muškarce kritikuju zbog frizura, farmerki. I mnogo toga ima veze sa rasom", dodaje Paleti.

Ono na šta Čaj pokušava da ukaže je samo deo polemike u celom svetu. U decembru 2011, dve žene u Johanesburgu u Južnoafričkoj Republici su napadnute jer su nosile mini suknje. Nekoliko meseci kasnije, stotine Južnoafrikanaca učestovalo je u protestnoj šetnji u mini suknjama protiv seksualnog uznemiravanja.

"Ako su za vas žene seksualni objekti, one će to biti bez obzira da li nose pantalone ili suknje. To nema veze sa odevanjem, nema veze sa mini suknjom", istakla je Miranda Komane iz Afričkog nacionalnog kongresa.

"Muškarci se oblače kako hoće, nekad idu bez majica sa svojim ogromnim stomačinama, ili u kratkim pantalonama. Niko ih ne maltretira, niko im ne naređuje šta treba da obuku. Treba da poštuju ženska prava, jer ženska prava su ljudska prava", kazala je Lulu Singvana, južnoafrička ministarka za žene, decu i posebne potrebe.

Mnogi koji su gledlali prenos odbrane teze Letiše Čai u donjem vešu, misle da je preterala, drugi smatraju da je to ipak način da se skrene pažnja.

Stručnjaci za obrazovanje, ali i za biznis ipak skreću pažnju da treba da budete odeveni kao profesonalac I da to nosi poruku u vašoj moći I autoritetu I kredibilitetu, Drugim rečima, ne može sve uvek da se nosi.

  • Komsha

    18.08.2019 09:35
    Ako misli da je tako...
    Muskarci su ugnjetavani sto se tice oblacenja.
    Postoji vec komentar, ali moram...
    Pantalone, cipele, patkie, kosulje na 35, a koleginice u haljinicama, sandalama, papucama,tankim majicicama..
    I opet se bune
  • dex

    18.08.2019 03:52
    sarlbodler0@gmail.com
    Pa ako je protiv oblacenja trebala je sve da skine,meni nebitno,mozda bi sebi i nekima nesto dokazala;folirantkinja.Poz za NS. iz Nisa,isto uzurpiranog grada gde ljudi jedva kraj s krajem sastavljaju u ovoj naprednoj Srbiji koju vodi prvorodjeni,inace po dijagnozi psihopata
  • :/

    18.08.2019 02:11
    -
    Pa ne znam bas...
    Kod nas muskarci moraju da nose duge pantalone/farmerice i cipele/patike u javnim ustanovama leti, a zene mogu fino u haljinama, sandalama i slicno.
    Nama su delili ukore u srednjoj skoli ako se pojavimo u bermudama ili 3/4 sorcevima, a devojcice su opusteno nosile minice ako su htele.
    To sto muskarci "mogu" da setaju bez majice je posledica drustvenih normi. U Africkim plemenima, zene setaju isto kao i muskarci, bez majice.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti