Samo sat vremena kućnih poslova može sniziti rizik od smrti

Kućni poslovi poput pranja, čišćenja i kuvanja za neke ljude su prava noćna mora, ali nova istraživanja pokazala su da upravo takvi poslovi imaju dugoročno pozitivan učinak na zdravlje.
Samo sat vremena kućnih poslova može sniziti rizik od smrti
Foto: Pixabay

Naučnici u Norveškoj dokazali su da usisavanje stana ili košenje trave u dvorištu može biti jednako umerenoj fizičkoj aktivnosti poput hodanja, piše Daily Mail. Istovremeno, samo sat vremena fizičke aktivnosti na dan, poput pranja posuđa ili kuvanja, može prepoloviti rizik od smrti. Više vežbe znači niži rizik.

Takođe, tvrde da fizička aktivnost bilo kojeg intenziteta može smanjiti rizik od smrti. Škola sportskih nauka u Oslu istraživala je osam postojećih naučnih studija koje su uključile 36.000 odraslih ispitanika. Svi ispitanici su bili stariji od 40 godina i dobili su uređaje koji su pratili njihove dnevne aktivnosti. Podelili su ih u četiri grupe, u zavisnosti od toga koliko su bili aktivni. Pratili su ih šest godina.

Gotovo šest posto ispitanika, njih 2.149, umrli su tokom trajanja studije koju su objavili u naučnom časopisu British Medical Journal. Voditelj istraživanja, profesor Ulf Ekelund, ustanovio je da je bilo kakva fizička aktivnost povezana s nižim rizikom od smrti zbog bilo kojeg uzroka.

U grupi koja je bila najviše aktivna ljudi su imali 73 odsto niže šanse od umiranja. Oni su se oko pet sati na dan bavili lakšim poslovima, dok su 24 minute u danu proveli u umerenim aktivnostima.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.