Šta povezuje Cecu, Arkana i Mandelu – o efektu lažnih sećanja

Željko Ražnatović Arkan, poznati kriminalac i osnivač paravojne formacije Srpska dobrovoljačka garda, i pevačica Svetlana Ražnatović Ceca su par koji je inspiracija za mnogobrojne urbane legende, a jedna od njih nedavno je zaokupila pažnju javnosti.

U pitanju je gostovanje Arkana i Cece u emisiji Minimaksovizija, koju je vodio poznati voditelj Milovan Ilić Minimaks. Arkan i Ceca su više puta bili u ovoj emisiji, a neki tvrde da se u jednoj emisiji dogodilo uključivanje gledateljke u program koja je svojom izjavom šokirala goste. Iako postoje različite verzije ovog događaja, u većini verzija žena preko telefona kaže da je dijamantska ogrlica koju Ceca nosi Arkan ukrao od njene mrtve sestre(mada neki tvrde da je u pitanju bila ćerka), nakon čega u studiju nastaje "tajac".

Problem sa ovim događajem je što snimak emisije nije moguće pronaći gotovo nigde, iako postoje snimci drugih izdanja Minimaksovizije u kojima Ceca i Arkan gostuju. Dodatno, postoji toliko različitih verzija ove priče da je gotovo pa izvesno da je u pitanju samo još jedan urbani mit.

Problem sa ovim događajem je što snimak emisije nije moguće pronaći gotovo nigde, iako postoje snimci drugih izdanja Minimaksovizije u kojima Ceca i Arkan gostuju. Dodatno, postoji toliko različitih verzija ove priče da je gotovo pa izvesno da je u pitanju samo još jedan urbani mit.

Brum je Mandela efekat pripisala "alternativnom univerzumu", u kom se zaista odigrao događaj kog se sećaju ljudi, ali su oni zatim bili vraćani u drugi "paralelni univerzum" u kom je Mandela preživeo u zatvoru. Ovo objašnjenje zahteva da poverujete u mogućnost postojanja paralelnih svetova, ali postoji i dosta jednostavnije objašnjenje koje pruža psihologija – u pitanju je obično lažno sećanje.

Ova lažna sećanja postaju uvećana lažnim informacijama koje jedna osoba prenosi drugoj, ali i kroz prenos ovih informacija internetom i putem društvenih mreža. Naša pažnja tokom primanja informacija često je podeljena, pa ih pamtimo selektivno, a moguće je i da je u pitanju “šematska greška“. Greška ovog tipa odnosi se na sposobnost mozga da organizuje naša sećanja u određene šeme, koje kasnije mogu izmeniti i samo sećanje.

Od kada je prvi put upotrebljen ovaj naziv zabeleženi su brojni primeri Mandela efekta.

Za Mikija Mausa, popularnog lika iz crtaća, većina bi rekla da nosi crvene pantalonice sa tregerima zakačenim za dva bela dugmeta, ali ukoliko pogledamo kako on zapravo izgleda nećemo nigde videti tregere.

Tu je i čuveni Diznijev crtani Snežana i sedam patuljaka, u kom se zla kraljica obrati čarobnom ogledalu sa : "Ogledalce, ogledalce što visiš na zidu (Mirror, mirror on the wall)". Međutim, ovo je takođe lažno sećanje, a rečenica koju ona zapravo izgovara je: "Čarobno ogledalce što visiš na zidu (Magic mirror on the wall)".

Poznat je i primer čovečuljka koji je svojevrsna maskota društvene igre Monopol, za koga veliki broj ljudi misli da nosi monokl. Ukoliko na internetu potražite kako on izgleda videćete da monokl nije deo njegovog izgleda ni na jednoj fotografiji.

Opširnije na Talas.rs.

  • Tina

    31.05.2021 07:42
    Moja baba
    Moja baba je gledala Minimaksa i pocela je sve nas da cujemo kako zena opisuje ogrlicu i da nedostaju dva dijamanta. Videli smo Cecu kako skida ogrlicu i kako zaista nedostaju ti dijamanti. Secam se babe koja je pocela da pljuje po TVu i vice ubice, hohstapleri i svasta nesto sto nije kulturno napisati. Tako da nemojte da lazete da je urbana legenda, to je placeno da se izbrise iz arhive
  • Gledalac

    25.09.2019 00:18
    Gledao sam sve emisije sa Cecom u devedesetim. To se nikada nije desilo.
  • hm

    22.09.2019 08:14
    Pitanje je da li postoji neka emisija sa Minimaksom kojoj se danas ne moze naci zapis ili ne? Ako ne postoji, i svaka se moze naci onda je izmisljeno, ali ako neke fale, onda je istina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.