Neobična kazna za vozače koji prebrzo voze u Estoniji

Policija u Estoniji pokrenula je originalnu kampanju. Vozačima koji vole da previše pritiskaju papučicu za gas, ponudili su izbor - novčana kazna ili prekid vožnje dok se ne smire strasti.
Neobična kazna za vozače koji prebrzo voze u Estoniji
Foto: Pixabay
Prema novoj kampanji, ako se vozač odluči na tajm aut, mora da odsedi u vozilu određeno vreme. 
 
Za prekoračenje brzine do 21 kilometar na sat, moraju da prekinu vožnju na 45 minuta, za prekoračenje od 21 do 40 kilometara na sat, i čitavih sat vremena.
 
"Razgovarali smo sa brojnim vozačima i tako došli na ideju o tajm autu. Kažu da novčane kazne danas više nemaju uticaj. Vozači ih doživljavaju kao obične račune - plate i zaborave na njih. Sa druge strane, stvarno se nerviraju ako moraju da provedu sat vremena u policijskom automobilu", ističe savetnik Elari Kasemets.
 
Policija kaže da se mogućnost zamene novčane kazne prekidom vožnje primenjuje samo na one koje prvi put uhvate.
 
"Gotovo svi vozači koji su ovde proveli vreme, zaista se smire. Čak i voze malo ispod ograničenja brzine, tako da mislim da se ovo rešenje pokazalo kao ispravno", dodaje Kasemets.
 
Međutim, ovo nije jedino kreativno rešenje estonske saobraćajne policije. Od pre godinu dana, policajci uz novčanu kaznu prekršiocima dele i donorske kartice, kako bi vozači bili svesniji rizika povezanih sa prebrzom vožnjom.
  • bljuc

    23.10.2019 12:24
    A sta cemo sa ovima sto voze 30 na sat i prave nesnosne guzve? Njih poslati da malo lete avionom?
  • Nada

    20.10.2019 10:54
    Odlicna ideja
    Samo kod nas bi u tom slucaju policija trebala da vozi autobuse :D

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.