VIDEO: Crkva sprema rijaliti u manastiru

TV kanal povezan s Ruskom pravoslavnom crkvom objavio je poziv za prijavu za rijaliti šou sa duhovnim zaokretom.
VIDEO: Crkva sprema rijaliti u manastiru
Foto: 021
Mesto dešavanja je ostrvski manastir na jezeru na pola puta između Moskve i Sankt Peterburga.
 
"Pronađite sebe i naučite o svetu manastirskog života", navodi se u onlajn video-reklami u kojoj se traže volonteri za emisiju na ostrvu.
 
Opisujući mesto kao "jedan od najlepših manastira u Rusiji", dok smirujuća muzika prati snimke kamenja u vodi, crkva sa zlatnim kupolama i mladolikog bradatog monaha koji peče hleb, reklama poziva potencijalne učesnike da provedu mesec dana "vežbanja poslušnosti", u manastiru Nilov na jezeru Seliger.
 
"Pronađite odgovore na pitanja koja vas dugo muče", navodi se. "Prvi put na televiziji: rijaliti šou na udaljenosti od sveta", najavljuje oglas upućen potencijalnim učesnicima koji se pozivaju da pošalju prijave - "video-snimke - opisujući sebe uz objašnjenje zašto žele da provedu vreme u manastiru".
 
Video-klip i najava objavljena 21. oktobra na veb-stranici TV kanala Spasitelj ne sadrže informacije o tome kako će učesnici biti birani ili da li će među njima biti interakcije.
 
Nije navedeno ko može da se prijavi, ali video ne prikazuje žene, a manastir je isključivo muški. U državnom registru se navodi da je TV kanal Spasitelj privatno finansiran u vreme osnivanja 2005. godine s namenom promovisanja pravoslavnih hrišćanskih vrednosti, sada u vlasništvu Ruske pravoslavne crkve, prevladavajuće verske zajednice u zemlji.
 
RSE navodi da su veze Rusije s popularnom kulturom sa Zapada komplikovane. Pojedini ugledni ruski zvaničnici i javne ličnosti, uključujući poglavara Crkve, patrijarha Kirila, često kritikuju SAD i evropske zemlje tvrdeći da Rusija mora da sačuva svoju omladinu od onoga što nazivaju korozivnim i pogrešnim zapadnjačkim vrednostima.
 
Istovremeno, mnogi od glavnih proizvoda ruske državne televizije potiču iz SAD i drugih zapadnih zemalja, uključujući emisije igara, dijaloške emisije, sitkome i rijaliti programe, od kojih su neki vrlo popularni.
 
Radio slobodna Evropa piše da je rijaliti "Ostrvo", kako se čini, veoma daleko od popularnih rijaliti emisija poput "Dom 2", ruske verzije "Velikog brata", programa holandskog porekla koji je uspeo u nekoliko zemalja, u kojem su romantični i seksualni odnosi najzastupljeniji, a spajanja češća od razilaženja.
 
Čini se da se koncept rijaliti emisije u manastiru uklapa u nekoliko trendova koji su isprepleteni sa postsovjetskim preporodom Ruske pravoslavne crkve koju podržava država, uključujući Putinovo prikazivanje Crkve kao vodeće moralne sile za građane, kao i nastojanja same crkve da se obraća mladim Rusima.
 
Putin, koji ima 67 godina i poslednjih 20 godina je na funkciji predsednika ili premijera, čini se želi da spreči da se fenomeni poput društvenih medija i rep muzike koriste kao platforma za protest i da ih umesto toga iskoristi za podršku sebi i ruskoj državi.
 
  • Vidoviti Limanac

    29.10.2019 08:32
    uh bre...
    Kandidat: A šta ako prohtem sex?
    Popa: Nije frka imaš ovo bure.
    Kandidat: I?
    Popa: Pa tu u ovu rupu guraš.... Može svaki dan sem četvrtka.
    Kandidat: A šta je četvrtkom?
    Popa:Četvrkom si ti u buretu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.