Mobilni operater oprašta dug orlova za roming

Ruski mobilni operater "MegaFon" je ponudio da oprosti dug za roming koji je 13 retkih orlova napravilo jednom istraživačkom centru u Sibiru, petostruko nadmašivši njegov budžet, preneo je američki magazin "Forbs".
Mobilni operater oprašta dug orlova za roming
Foto: Pixabay
Ruski ornitolozi istražuju migraciju zaštićenih stepskih orlova i prate njihovo kretanje na osnovu podataka koje ogrlice koje su im prikačili prenose u SMS porukama preko mreže mobilne telefonije.
 
Utvrdili su da orlovi lete neočekivano daleko, te je jedna ženka, nazvana Min, prošlog leta iz Sibira otišla do Kazahstana, potom pet meseci nije bilo SMS poruka od nje, a kada je s drugima putovanje nastavila u Iranu gde se Min vratila u mobilnu mrežu, odašiljač je odjednom poslao stotine skupih SMS poruka s podacima o njenom kretanju.
 
Samo SMS roming Min je ispraznio budžet istraživanja, a u pravljenju duga istraživačima-dobrovoljcima, ogromnog za njihove skromne mogućnosti, pomogle su i ostale ptice koje su odletele do Tadžikistana, Turkmenistana, Pakistana, a jedna čak do Sudana, rekla je Elena Šnajder, istraživačica Centra za rehabilitaciju divljih životinja u Novosibirsku.
 
Jedna SMS poruka iz Irana u Rusiji košta 77 centi, što je 25 puta više od cene istog SMS iz Rusije i 5,5 puta više od cene SMS iz Kazahstana. Tekstovi sa SIM kartice Min u Iranu su istraživače koštali ogromnih 110 dolara dnevno.
 
Tako su SMS poruke neočekivano petostruko nadmašili čitav budžet istraživanja, započetog 2015. godine, piše tehnološki sajt Cnet, te su ornitolozi na internetu zatražili novčane priloge gradjana (crowdfunding).
 
Istraživači, volonteri u Novosibirsku, uzeli su i kredit da bi platili dug i održali svoj projekat u životu, a tokom kampanje prikupljanja novca na internetu, sakupili su od petka više od 300.000 rubalja (4.700 dolara).
 
Ženka orla Min koji je napravio najveći dug, u medjuvremenu je iz Irana odletela u Saudijsku Arabiju, a u subotu se javila SMS porukom iz Sudana, piše "Njujork tajms".
 
Kada se to pročulo, mobilni operater "MegaFon" je ponudio da izbriše dug i prebaci SMS uredjaje orlova na jeftiniju SMS tarifu.
 
Tako će istraživači moći da projekat nastave i iduće godine, ali im je i dalje potrebna novčana pomoć gradjana.
 
"Forbs" piše da nije jasno zašto su istraživači uopšte koristili SMS odašiljače umesto besplatnog sistema GPS, ali oni tvrde da im se ranijih godina računica slagala i rashodi su bili predvidivi, "ali ove godine je krenulo naopako", rekla je Šnajder za ruski list na engleskom "Moskou tajms".
 
U svetu je preostalo 50.000 do 70.000 stepskih orlova, a u Rusiji manje od 10.000, čiji broj naglo opada iako su od 2015. godine zaštićeni. Gnezde se na jugu Rusije i u Kazahstanu, a zime provode u toplijim krajvima, neki čak na Bliskom istoku i u Africi, naveo je "Njujork tajms".
  • Tetreb

    29.10.2019 11:51
    MTS
    Kada bi MTS uradi ovako nesto?Nikada!Prodali bi rodjenu majku za dinar.
  • Drum

    28.10.2019 22:34
    ''Forbs" piše da nije jasno zašto su istraživači uopšte koristili SMS odašiljače umesto besplatnog sistema GPS''

    Pa ne znam da li ''Forbs'' zna kako GPS funkcioniše?
    Uređaj koji koristi GPS ili neki drugi sistem za globalno pozicioniranje, taj signal sa satalita i zemljaskih stanica samo prima i na osnovu njega računa poziciju.
    Dok ako taj uređaj koji prima GPS signal, treba da pošalje nekome lokaciju tog uređaja, mora da pošalje da li preko SMS-a kao u ovom slučaju ili neki drugom radio vezom.

    Sličan problem su imali i kod ćaleta u preduzeću, sve je dobro dok su vozila u državi i na domaćoj mreži. Problem nastaje kada pređu granicu ili dođu u pogranični pojas, a uređaj za praćenje u autu je bio tako podešen da je uzimao signal jače mreže. Tako se dešavalo da se poveže na neku od hrvatskih mreža. Bile su to fine cifre za platiti račun. Kasnije su podesili uređaj da se ne povezuje na druge mreže osim one čiji je broj.
  • igl

    28.10.2019 19:21
    naši bi im poslali izvršitelje da im plene jaja

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.