U Africi otkriven izgubljeni grad koji je pripadao velikom drevnom carstvu

Arheolozi su otkrili drevni izgubljeni grad u Etiopiji koji je bio naseljen tokom 1.400 godina.
Grad je bio deo moćne civilizacije zvane Aksumsko Carstvo koja je vekovima dominirala istočnom Afrikom i trgovala s drugim velikim silama poput Rimskog Carstva.
 
Kraljevstvo Aksum ili Aksumsko Carstvo bila je važna država u severoistočnoj Africi koja je svoj uspon i rast otpočela od 4. veka p.n.e. Njeno drevno sjdište bio je grad Aksum koji se nalazio u severnoj Etiopiji. Bilo je jedno od vodećih sila toga doba, uz Rim, Persiju i Kinu, piše "New Scientist".
 
"Radi se o jednoj od najvažnijih drevnih civilizacija, a mnogi za nju nisu ni čuli", rekao je arheolog Majkl Harover sa Džon Hopkins univerziteta.
 
Za sada nije poznato kako se tačno razvijala ova moćna civilizacija. Njoj je prethodilo takozvano pred-aksumsko društvo, čije ime nije poznato. Ta ranija civilizacija se možda temeljila na Yehi u severnoj Etiopiji koja ima najstarije pismo i arhitekturu u subsaharskoj Africi. Zbog toga su Harover i kolege istraživali okolno područje.
 
Nakon savetovanja s lokalnim stanovništvom, arheolozi su počeli da kopaju pored brda u blizini sela i uskoro pronašli niz kamenih zidova koji su bili delovi zgrada, odnosno naišli su na ostatke drevnog grada.
 
"Etiopija je sjajno mesto za arheologe. Većina lokaliteta u Grčkoj i Rimu već je istražena tako da se na tom području retko otkrivaju veći drevni gradovi", rekao je Harover.
 
Istraživači su grad nazvali Beta Samati, a ustanovljeno je da je bio naseljen od 771. godine pr.n.e. do 645. godine n.e. To znači da je postojao još u razdoblju koje je prethodilo Aksumskom Carstvu.
 
Harover zbog toga smatra da pred-aksumska naselja nisu bila napuštena u vreme nastanka Aksuma i da možda između njih nije došlo do političkih sukoba, kao što su pre pretpostavljali arheolozi.
 
Stanovnici Aksuma su na početku verovali u više bogova. Međutim, tokom 4. veka kralj Ezana je Aksum preobratio u hrišćanstvo. Arheolozi su na području grada Beta Samatija pronašli kameni privezak s hrišćanskim krstom, prsten od bakarne legure prekrivene zlatnim listovima, amfore koje su se verovatno koristile za skladištenje vina i druge predmete.
 
Istraživanje "Beta Samati: discovery and excavation of an Aksumite town" objavljeno je u časopisu "Antiquity".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.