VIDEO: U najvećoj privatnoj kući od milijardu dolara živi četvoro ljudi, a održava je njih 600

Najveća privatna kuća na svetu izgrađena je 2010. godine i nalazi se u Mumbaiju u Indiji.
Kuća nazvana "Antila" izgrađena je 2010. godine i nosi titulu najveće na svetu. To je u suštini neboder s 27 spratova, čija površina iznosi 37.161 kvadratnih metara.
 
Ono što je još zanimljivije jeste činjenica da kuću koristi četvoročlana porodica, a za svakodnevno održavanje je potrebno osoblje od 600 ljudi.
 
"Antila" nije samo najveći dom na svetu, nego je i najskuplje imanje na svetu. Njena vrednost se procenjuje na više od milijardu dolara. Dizajnirala ju je kompanija "Perkins and Will" iz Čikaga, a građevinske radove je obavila australijska firma "Leighton and Will". Indijski mediji pišu da je izgradnja koštala više od dve milijarde dolara.
 
Neboder je visok nešto manje oko 167 metara i ima 27 spratova s veoma visokim tavanicama. Kad se uzme u obzir visina prosečne tavanice, ova zgrada je mogla da ima do 60 spratova.
 
Na krovu ima dovoljno prostora za sletanje tri helikoptera, a ispod je kontrolni centar. Potom sledi stambeni deo, a onda spratovi namenjeni osobama koje rade na održavanju, spratovi s apartmanima za goste, bazen, spa, otvoreni vrtovi, bioskop sa 50 sedišta, a na dnu su spratovi koji se koriste kao garaža u koju može stati više od 200 automobila.
 
"Antila" može da izdrži zemljotres do osam stepeni po Rihteru, a dizajnirana je da sačuva što više energije korišćenjem pasivne ventilacije i vrta za hlađenje. Kad pasivna energija nije dovoljna, tu je i velika "ledena soba" koja održava zgradu hladnijom od bilo kog objekta u gradu.
 
  • Bios

    07.02.2020 11:36
    ne bih u njihove cipele
    Ovakvim stilom zivota su ziveli i Habsburgovci. Skoknite do Beca i Senbrun palate da vidite kako su se bahavtili dok narod nije imao ni za hleb a savetovani su da u tim situacijama jedu kolace. I ova nakaradna gradjevina ce za koju deceniju biti veoma posecen "kulturno-istorijski spomenik" .
  • marko

    04.02.2020 20:45
    Kasnicna ciganmala gradjevina. Ko na najlonu. Al ce da se nauzivaju gage ko za svetu petku
  • /

    04.02.2020 12:27
    /
    takvo zgrtanje mora neko i da plati
    https://www.youtube.com/watch?v=CRb-tIaVs70

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.