VIDEO: Rezbarije stare 15.000 godina pronađene u španskoj pećini

U pećini u oblasti Taragona, na severoistoku Španije, pronađene su rezbarije koje prikazuju različite životinje stare oko 15.000 godina.
Oko 100 rezbarija životinja, uključujući konje, goveda i jelene, kao i misteriozne apstraktne simbole, pronađeno je u pećini u selu L'Espluga de Francolí.
 
Reč je o veoma delikatnim rezbarijama, pa arheolozi upozoravaju da čak i najmanji dodir može da ih ošteti.
 
Neke od figura su oštećene zbog erozije, a arheolozi veruju da ih je u pećini bilo mnogo više, ali su nestale erozijom.
 
 
Ova pećinska umetnost smatra se najstarijom u Sredozemlju. Eksperti veruju da rezbarije potiču iz starijeg kamenog doba, što znači iz vremena kada su nastali crteži u pećini Altamiri, koja je poznata po crtežima crtanim ugljem, a prikazuju bizone i druge životinje.
 
Naučnici sada pokušavaju da iscrtaju zidove pećina uz pomoć 3D tehnologije kako bi bolje razumeli i rezbarije i ljude koji su ih uklesali pre toliko godina.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.