Sud: Galerija Tejt nije kriva što njeni posetioci zaviruju u komšijske stanove

Stanovnici luksuznog naselja u Londonu koji su pokušali da spreče posetioce susedne galerije Tejt modern da vire kroz staklene zidove njihovih apartmana, izgubili su slučaj pred Apelacionim sudom.
Spor je počeo 2016. godine, kada je galerija otvorila novo krilo, Blavatnik bilding, sa panoramskom platformom na najvišem spratu, odakle se posetiocima pruža pogled na obližnje naselje Neo benksajd.
 
Stanovnici kvarta žalili su se da su posetioci galerije Tejt gledali u njihove apartmane, fotografisali ih i postavljali njihove slike na internet, a u nekim slučajevima koristili i dvogled da bi bolje osmotrili unutrašnjost stanova. Kako prenosi Rojters, na Instagramu su se između juna 2016. i aprila 2018. godine pojavile ukupno 124 fotografije stanova, a procenjuje se da ih je videlo 38.600 ljudi.
 
Kao odgovor na žalbu stanara, Tejt je postavio obaveštenje u kojem moli posetioce da poštuju privatnost suseda i naložio službenicima obezbeđenja da spreče fotografisanje.
 
Vlasnici četiri stana su, međutim, podneli zahtev sudu da neredi Tejt galeriji da spreči posetioce da zaviruju u njihove stanove, navodeći da "vidikovac galerije predstavlja nerazumnu smetnju za njihovo uživanje u domu".
 
Postupak koji su pokrenuli nije naišao na mnogo simpatija brojnih stanovnika Londona koji se bore da pronađu smeštaj u pretrpanom gradu, a koji mogu da priušte.
 
Apelacioni sud je konstatovao da je slučaj postavio ozbiljna zakonska pitanja, kao na primer, da li gledanje u tuđ stan može da predstavlja smetnju u pravnom smislu. Sud je odgovorio da ipak ne može jer, za razliku od buke, prljavštine, gasova i mirisa, gledanje teško može da bude podvrgnuto objektivnom testu.
 
Galerija Tejt modern, koja se nalazi u bivšoj elektrani na južnoj obali Temze, jedna je od najvećih turističkih atrakcija Velike Britanije.
  • D

    16.02.2020 22:37
    .
    Kupiš providan stan, pa se posle buniš kako...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.