Dobio 150.000 dolara i dozvolu da koristi tablice s natpisom "Ja sam bog"

Jedan Amerikanac dobio je gomilu novca zahvaljujući neobičnom sudskom procesu.
Beni Hart dobio je odštetu veću od 150.000 dolara nakon što mu je Kabinet za saobraćaj u Kentakiju oduzeo registracijske tablice na kojima je pisalo "Ja sam bog" (I'm God).
 
Sudija je naložio Kabinetu za saobraćaj da plati više od 150.000 dolara za sudske troškove čoveku čiji su zahtev da na registracijskim tablicama ima natpis "I'm God" odbili.
 
Hart, koji kaže da je ateista, rekao je medijima da je u Ohaju više od decenije vozio s ovom registracijom. Kada se preselio u Kentaki 2016. godine, podneo je zahtev da zadrži iste registracijske tablice.
 
Ali umesto toga, dobio je pisanu odluku da je njegov zahtev odbijen, jer je "neukusan, potencijalno bi ometao druge vozače i mogao bi dovesti do eventualnih sukoba", stoji u sudskim dokumentima.
 
Kao odgovor na ovu odluku, u novembru 2016. godine Fondacija za slobodu od religije i Američka unija za građanske slobode (ACLU) iz Kentakija podneli su tužbu u Hartovo ime, navodeći da su prekršena njegova prava zagarantovana Prvim amandmanom.
 
Prošlog novembra sud je presudio u Hartovu korist, navodeći da dopuštanje tablica kao što su "IM4GOD" (Ja sam za Boga) i "LUVGOD" (Volim Boga), a zabrana registracije "IM GOD", nije u skladu s neutralnošću gledišta. U skladu s tim, sud zaključuje da je u ovom slučaju nerazumno i samim time nedopušteno ograničavanje prava koja Hartu garantuje Prvi amandman.
 
Nakon presude suda, Hartu je bilo dopušteno da nabavi svoju prilagođenu registracijsku tablicu, navodi CNN. Zatim je prošle nedelje američki okružni sudac Gregori van Tejtenhau naredio Kabinetu za saobraćaj da Hartu plati 150.715,50 dolara advokatskih troškova, kao i 491,24 dolara sudskih troškova.
  • Zdravko

    26.02.2020 08:24
    Treba biti advokat u Americi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.