Ovo je službeno najbolja zemlja za gledanje zvezda

Zaljubljenici u svemir, noćno nebo ili pravi romantici, mogli bi razmisliti o tome da jednog dana posete maleno ostrvo Niue koje je najbolje mesto za gledanje zvezda.
Niue, polinezijsko ostrvo na pola puta između Fidžija i Kukovih ostrva, dobilo je priznanje od Međunarodnog udruženja za tamno nebo (IDA), organizacije koja radi na zaustavljanju svetlosnog zagađenja i pruža ljudima više mogućnosti da vide zvezde, piše CNN.
 
IDA je već navela nekoliko tačaka širom sveta koje su savršene za posmatranje noćnog neba, ali ovo je prvi put da je kao takva prepoznata cela država.
 
"Zvezde i noćno nebo imaju veliki značaj za niuenski način života s aspekta kulture, životne sredine i zdravlja. Status nacije tamnog neba pomoći će da zaštitimo naše nebo za sledeće generacije Niuenčana, kao i za turiste koji dolaze u našu zemlju", rekla je Felisiti Bolen, direktorka turističke agencije iz ove zemlje.
 
Posvećenost ove zemlje smanjenju svetlosnog zagađenja je evidentna. Niue se obavezao da će sve svoje ulične svetiljke zameniti energetski efikasnijim sijalicama s manjom emisijom svetlosti.
 
"Niuensko nebo već se vekovima posmatra i uvažava", kaže Misa Kalutea, zaštitnik kulturne baštine ove zemlje. "Status nacije tamnog neba dodaje važnost našem tradicionalnom učenju i pruža razlog za obnavljanje i deljenje tog znanja pre nego što se izgubi", kazala je.
 
 
Niue ima svega 1.600 stanovnika i jedna je od najmanje posećenih zemalja na svetu. Ovo koralno ostrvo površine 261 kvadratnih kilometara je autonomno, u slobodnoj vezi s Novim Zelandom, što znači da svi Niueanci imaju državljanstvo Novog Zelanda. 
 
Većina putnika koji dolaze u Niue to rade upravo preko Novog Zelanda jer postoje samo dva leta nedeljno preko Ouklanda. Turisti koji dođu u Niue kako bi uživali u noćnom nebu mogu angažovati lokalne vodiče i tako pružiti ekonomski podsticaj zajednici. Tokom dana, mogu uživati u kupanju, poseti pećinama i ronjenju.
 
IDA proslavlja Međunarodnu nedelju tamnog neba od 19. do 26. aprila 2020. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.