Ako Lego kockica završi u moru, možda se neće raspasti još 1.000 godina

U svetskim okeanima nalaze se milioni sićušnih komada Lego kockica. Novo istraživanje pokazalo je da jednoj takvoj kocki treba između 100 i 1.300 godina da se u okeanu u potpunosti razgradi, u zavisnosti od varijacije u sastavu plastike i uslovima u moru.
Ako Lego kockica završi u moru, možda se neće raspasti još 1.000 godina
Foto: Pixabay
Godine 1997. godine gotovo pet miliona komada Lego kockica palo je u more s broda koji ih je prevozio, a procenjuje se da je deci u wc počje ispalo više od dva miliona, piše Science Alert.
 
U protekloj deceniji volonterske organizacije poput projekta "LEGO Lost at Sea" skupile su hiljade plastičnih kockica s plaža.
 
Dugotrajna igračka
 
"Lego kocke su jedna od najpopularnijih dečjih igračaka, delimično u zbog toga što su toliko dugotrajne", rekao je ekolog Endru Tarner sa Plimut univerziteta. "One su posebno dizajnirane za igranje i rukovanje tako da ne čudi da ne izgledaju znatno istrošeno nakon što su bile u moru decenijama. Međutim, njihova stvarna izdržljivost čak je i nas iznenadila."
 
 
Nakon što su prikupili 50 istrošenih Lego kockica s plaža na jugozapadu Engleske, naučnici su uporedili njihov hemijski sastav s arhiviranim izvornim kockicama.
 
Klasična Lego kockica napravljena je od akrilonitril butadien stirena (ABS). Iako se nekim kockicama promenila boja, a neke su bile mutne ili malo polomljene, naučnike je začudilo u kako dobrom stanju se one zapravo nalaze.  
 
"Na temelju razlike u masi između upoređenih uzoraka starih oko 40 godina, procenili smo da im je potrebno više stotina godina da se razgrade u moru", pišu autori istraživanja.
 
Uprkos tome što su više decenija provele u moru, kockice izgledaju sasvim solidno. Malo su im zaobljene ivice, malo su potamnele ili izbledele, ali su inače u dobrom stanju.
  • Eeeee

    31.03.2020 13:53
    Praviti veće i koristiti za izgradnju kuća biće ne uništive a možeš i sam sklopiti
  • Jaa

    21.03.2020 22:32
    0937
    KVALITET
    ne za jednokratnu upotrebu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.