Vraća se domaćinstvo

Među izborne predmete u osnovnoj školi vraćen je predmet domaćinstvo. Učenicima je ponuđeno i da budu "čuvari prirode", da uče o šahu, vajanju, informatici, o tradiciji. Ono što đaci ne smeju da zaborave je da ocena iz izbornih predmeta ulazi u prosek.

U obavezne izborne predmete spadaju verska nastava ili građansko vaspitanje, jedan od ponuđenih sportova, kao i izabrani drugi strani jezik. Osim ova tri, đaci će izabrati još jedan prema svojim interesovanjima.

"Izborni predmeti imaju za cilj "otvaranje" nastavnog plana i programa prema posebnim interesovanjima đaka. Svake godine škola mora sa liste izbornih predmeta da ponudi đacima najmanje četiri, od kojih učenik bira jedan prema svojim sklonostima", objašnjava za "Blic" Milka Andrić, pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje. Ona napominje da postoji velika razlika između sekcije i izbornog predmeta, a to je obaveznost predmeta i ocenjivanje.

Na osnovu upitnika koje je Ministarstvo slalo školama o izbornim predmetima, ispostavilo se da mlađi osnovci žele da uče o narodnoj tradiciji isto koliko i o računarima i prirodi, ali zato su stariji uglavnom okrenuti savremenoj tehnologiji. "Uglavnom škole biraju predmete koje mogu da pokriju sa postojećim kadrom. U suprotnom, moraju da angažuju adekvatnu osobu koja će zadovoljiti propise. Zbog raznih spekulacija, moram da naglasim da izborna nastava ne omogućava zarađivanje dve plate. Svaki nastavnik može da ima samo 24 časa mesečno", ističe pomoćnica ministra.

 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.