Destilerija umesto viljamovke pravi dezinfekciona sredstva

Švajcarska destilerija počela je da, umesto poznate rakije viljamovke, od te vrste krušaka proizvodi dezinfekciona sredstva koja su neophodna u borbi protiv virusa korona.

Destilerija Morand, porodični biznis koji je osnovan 1889. u Martiniju u kantonu Vale, za to koristi svoju zalihu kruške viljamovke, koja raste u voćnjacima ispod planina prekrivenih snegom.

U normalnim vremenima to je omiljeno piće u skijaškoj sezoni, ali zabrane kretanja i okupljanja uticale su na potražnju i sada, kao i mnoge destilerije u svetu, Morand koristi svoje zalihe kako bi alpskoj naciji pomogao u snabdevanju dezinfekcionim sredstvima.

"Imali smo zalihu krušaka kojima je počeo da ističe rok i odlučili smo da ih iskoristimo za proizvodnju sredstva za dezinfekciju“, rekao je u Tijeri Manta, nadležan za proizvodnju u Morandu, prenosi portal index.hr.

  • SrBa

    04.04.2020 10:58
    Pa ni ne treba
    Kada je vođa hteo zakonima i ide se ka tome, da svima koji imaju kazane, zabrani proizvodnju alkohola. Šta njega briga gde ću ja kupiti voće i za svoje potrebe napraviti sebi rakiju. Ja prvenca imam, tako da za dezinfekciju ne brinem. A imam i rakije da se dezinfikujem iznutra.
  • Preambula

    04.04.2020 00:16
    Zanimljivo,u Vanrednom stanju,kada je jedino alkohol i jod zastita protiv virusa ,nase politicke bitange nisu se setili da svim destilerijama narede stvaranje etil alkohola,koji bi se prodao/podelio svakoj porodici,barem po litru za pocetak. Nema maski-rade ih u Kini,nema rukavica-rade ih u Kini (jasno je da celi svet porucuje u ovoj panici). Ali da u Srbiji ne mozes da kupis Etil Alkohol,govori koliko je vodja nesposoban.
  • Laki

    01.04.2020 20:38
    ju
    greota

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.