Menu 021

Belgijanci u karantinu masovno počeli da gaje piliće i kokoške

Uzgoj pilića i kokošaka zbog svežih jaja ili za zabavu deci u vreme karantina postao je vrlo popularna aktivnost u Belgiji, pa Martin i Kristofer Denis, koji ih decenijama uzgajaju na svojoj farmi u Limalu jedva izlaze na kraj s potražnjom.
Zabava 11.05.2020. | 09:46
Belgijanci u karantinu masovno počeli da gaje piliće i kokoške
Foto: Pixabay
Par je posao preuzeo od Martinine majke, koju su lokalno znali pod nadimkom "Poulette" - kokica.
 
"Obično smo subotama prodavali dvestotinak kokošaka, a sada ih prodajemo između petsto i šesto", kaže Kristofer.
 
Neke sorte nosilja, kojima je početna cena 13 evra, više gotovo i nemaju. Modeli kokošinjaca namenjeni za tri do četiri kokoške s cenom od 250 evra, rasprodati su. Ne mogu da veruju u kolikoj im se meri posao povećao otkako su belgijske vlasti sredinom marta oštro ograničile kretanje zbog epidemije.
 
"Jednom nam je i policija došla. Hteli su da znaju šta se dešava, jer su videli automobile, puno ljudi, gužvu", kaže Martin. 
 
Iako je i Belgija počela da popušta mere ograničenja kretanja, na njihovoj farmi u blizini Vavra, tridesetak kilometara jugoistočno od Brisela, još se čeka u redovima. 
 
"Na početku su uglavnom dolazili oni koji su se bojali da će biti nestašice hrane kako bi kupili nosilje, da imaju jaja. Potom su počeli da dolaze i oni koji su i ranije planirali da naprave svoje kokošinjce. S obzirom na to da su zbog virusa korona prestali da rade, odlučili su da iskoriste priliku i dođu. Sada nam stižu i ljudi koji misle da neće moći nikuda na odmor pa razmišljaju, 'hajde da nabavimo kokošinjac, to će zabaviti decu'", nastavlja Martin. 
 
Sofi Humble i njen suprug skupili su hrabrost i pridružili su se 'jatu'. 
 
"Radim od kuće, sve je vrlo tiho i imam vremena da se brinem o kokoškama", rekla je. 
 
Odlučila se za sortu Bleu des Landes, kokoškama sa sivim perjem i crnom glavom, nosiljama koje na kraju završe u loncu.  Uprkos sprovedenom istraživanju, par je još uvek pun pitanja: Treba li kokošinjci da budu okrenuti na određenu stranu, mogu li kokoške da postanu agresivne, da li je istina da ne treba jesti jaja isti dan kad se snesu?
 
"Mnogi naši kupci su novi u ovome pa im morate svaki put sve objašnjavati ispočetka, a to ume da bude iscrpljujuće", rekla je Martin. 
Autor: Hina
Preuzimanje delova teksta ili teksta u celini je dozvoljeno bez ikakve naknade, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na www.021.rs. Preuzimanje fotografija je dozvoljeno samo uz saglasnost autora.
  • /
    16.05.2020 17:43
    /
    srbi jesu neobrazovani.
    afrika zna belgijance
  • M
    14.05.2020 13:08
    @Branko
    Kakva licenca za mesara? Mesar moze biti priucen. U Hrvatskoj se i dan danas kolje u dvorisnom izdanju, kao i pre ulaska u EU. Manji je stres za zivotinju nego u klanici, a i cistije je za obradu.
  • Cetnicki geni
    14.05.2020 13:03
    Smrdi bi samo da kolju, ne vide korist od jaja na primer.
  • Branko
    12.05.2020 17:38
    @M
    Necete videti urbanog Belgijanca, kao ni bilo kog drugog gradjanina EU, da kolje bilo koju zivotinju, jer to mogu i smeju da rade samo obuceni mesari sa licencom i njihove usluge su prilicno skupe. Kao sto se da zakljuciti, cak i po tom banalnom pitanju se vidi da smo jos uvek daleko od EU, da ne detaljisem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar



Preostalo 1500 Karaktera


* Ova polja su obavezna
O nama Oglašavanje Kontakt Impresum Uslovi i pravila korišćenja Pošalji vest