Ginisovi rekordi tokom pandemije: Od najbržeg navlačenja čarapa do čoveka koji skače kao žaba

Jusejn Bolt je 100 metara pretrčao za 9,58 sekundi, a dr Vikas Saini nedavno obukao 10 čarapa za 9,23 sekunde i obojica nose istu titulu: svetski rekorder.
Ginisovi rekordi tokom pandemije: Od najbržeg navlačenja čarapa do čoveka koji skače kao žaba
Foto: Pixabay
Od podviga s čarapama, do maštovitog žongliranja rolnama toalet-papira stopalom, rekordi se i dalje postavljaju jer Ginisovim svetskim rekordima svakog meseca stigne po 1.000 prijava potencijalnih rekordera i to samo iz Severne Amerike.
 
Ta kompanija je već dugo poznata kao čuvar dostignuća, sada u rasponu rubrika od "fascinantnih" najdužih noktiju, preko "preteranih" pirsinga, do "svako može da proba" hodanja na rukama.  
 
Nedavno uvedenim izazovima Ginisa na interenetu raste popularnost jer su mnogi u domovima zbog pandemije: čovek koji skače kao žaba, graditelj piramida od konzervi ili graditelj kontrukcija Lego samo jednom rukom, i svi su dobitnici titule "Vlasnik Ginisovog svetskog rekorda".
 
"Dok su ljudi po kućama, želimo da podstičemo kreativnost, poboljšamo raspoloženje i omogućimo im da uče i istražuju svetske rekorde", rekla je menadžerka rekorda Krisi Fernandes.
 
Izazovi onlajn su tako planirani da se izvode s minimalnom opremom i kod kuće. Postoje i takmičenja za decu.
 
Što se tiče knjige, ko je nije prelistao u potrazi za rekordom koji bi mogao da obori, Ginisova baza podataka sadrži više od 50.000 jedinstvenih podviga. Među njima su najbrži pogodak rupe u golfu za 1:29:62 minuta; 100 metara s preponama pretrčanih s perajima na nogama za 14,82 sekunde za muškarce i 18,523 za žene, 656 tapkanja u minutu dve košarkaške lopte istovremeno.
 
Ideju o prikupljanju neobičnih rekorda pokrenuo je Britanac ser Hju Biver 1950-ih godina kada je bio direktor pivare Ginis. Priča kaže da je na zabavi lovaca u Irskoj izbila svađa oko toga koja je najbrža divlja ptica u Evropi. Nije bilo lako rešiti taj spor. 
 
Ser Hju je zamolio blizance Norisa i Rosa Mekvirtera koji su se bavili proverom činjenica, da sastave knjigu koja bi pomogla u rešavanju kafanskih rasprava. Prvi tom je objavljen 1955. godine, a do 1964. prodato je milion primeraka. Kasnije je snimljena TV serija o tome.
 
Ginis ima i Kuću slavnih. Među njima je bio i Robert Vadlou, najviši čovek na svetu koji je 1940. godine bio visok 272 centimetra. Druga slavna je bila Li Redmond, čiji su nokti zajedno bili dugački 8,65 metara.
 
Ginis godišnje obično dobije po 47.000 prijava rekorda iz prosečno 178 zemalja. Od toga se potvrdi i prizna oko 8.000.
 
Dejvid Raš iz Bojzija, u američkoj saveznoj državi Ajdaho, nedavno je postao rekorder kroz on-lajn izazov u ​​kategoriji "Ko najbrže obuče 10 majica". Njegovo pobedničko vreme bilo je 15,61 sekunda. Ali toliko je vežbao da je povredio zglob šake udarajući ga o glavu dok je oblačio majice.
 
Raš drži mnoštvo drugih rekorda, uključujući žongliranje na biciklu vezanih očiju (30 rekorda), najduži stoj na bradi na biciklu (6:1:07 minuta) i najviše okreta palice za bejzbol u minuti (94).
 
"Voleo sam da gledam emisije o tome na TV-u i povremeno listam knjigu", rekao je Raš koji je viši menadžer proizvodnje u jednoj tehnološkoj kompaniji. "To me je fasciniralo i pomišljao sam da bih voleo da mogu i ja da to radim".
 
Džed Hokin je poznat po fudbalskom umeću i veštini. Prošlog meseca je postavio rekord tako što je jednim stopalom žonglirao rolnu toalet papira, u okviru onlajn izazova. Tako je postigao svoj četvrti Ginisov rekord. 
 
Njegov sledeći izazov je najviše tapkanja fudbalske lopte za jedan sat. Rekord je sada 11.901.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva

Pentagon: Nema dokaza o vanzemaljcima

Pentagon je objavio novi izveštaj koji se nadovezuje na objavu iz 2022. da tada novoosnovani Sektor za rešavanje anomalija svih domena (AARO) nije pronašao dokaz koji bi ukazao na vanzemaljce.