Poznati američki reper na Tviteru podelio fotografiju jugoslovenske partizanke

Poznati američki reper, glumac, producent, scenarista i reditelj Ajs Kjub (Ice Cube) podelio je na Tviteru fotografiju jugoslovenske partizanke Lepe Radić kao simbol otpora i antifašističke borbe.
U pitanju je čuvena fotografija koja je snimljena nekoliko trenutaka pre nego što su Nemci februara 1943. godine u Bosanskoj Krupi obesili učesnicu Narodnooslobodilačke borbe i Narodnog heroja Jugoslavije Lepu Radić.
 
Imala je svega 17 godina kada su je obesili. Kako se navodi u istorijskim zapisima pre nego što su joj natakli omču na vrat Lepa je uzviknula "Živela Komunistička partija i partizani! Bori se, narode, za svoju slobodu, ne daj se zlikovcima u ruke! Mene neka ubiju, imaće ko da me osveti".
 
 
Ajs Kjub je ovu fotografiju objavio u kontekstu trenutnih protesta u SAD za koje je Donald Tramp optužio levicu i antifašistički pokret.
 
Reper je, inače, poznat kao jedan od najvećih hip-hop aktivista i boraca za građanska prava. 
  • Lepa ciao

    13.06.2020 10:25
    SF/SN
    Svi od reda ste jadni što se useravate od svojatanja deteta od 17 godina koje je svoj život dalo za slobodu svih naroda i narodnosti.
  • Јое

    12.06.2020 13:25
    @Scotch Bonnet
    Видим ниси се наспаво. Опроштено ти је. Када се разбудиш, прочитај мало о томе ко (Сорош) плаћа Блек Лајвс Метр. Затим када попијеш кафу, прочитај мало за шта се дотични криминалац залаже и кога подржава (Бајдена). Сада кад то све знаш, повежи све тачке линијом и добићеш председничке изборе 2020. године. Да није тако, протестовало би се још прошле године јер је један други насилни и удрогирани криминалац убијен на потпуно исти начин као овај Флојд, али прошле године није било избора.
  • Nemanja

    12.06.2020 11:47
    Ovaj svaba mi bas i nema nemacku uniformu i kapu...i lokalitet je zanimljiv

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.