FOTO: U dvorcu u Poljskoj pronađen kovčeg sa srebrninom

U ruševinama dvorca iz 14. veka u Poljskoj pronađen je kovčeg sa srebrom.
Smatra se da su dragoceni predmeti pripadali Jevrejima ubijenim u Drugom svetskom ratu.
 
Kraljevski dvorac Novi Sonč danas je uništena srednjovekovna građevina stara više od 600 godina. Smatra se da su nacisti tamo sakrili ukradene stvari kad su okupirali Poljsku.
 
Blago uključuje različitu srebrninu iz domaćinstava, uključujući čaše i pribor za jelo.
 
Vodeći istraživač Stanisław Pustułka prvo je pronašao fragmente papira pre nego što je otkrio i srebro. 
 
"Počeli smo pažljivo da vadimo papir koji se prvi pojavio. Bio je u jako lošem stanju. Nakon nekog vremena, videli smo srebro, puno srebra", rekao je ovaj istraživač.
 
Ukupno 103 srebrna predmeta bila su zakopana u zarđalom kovčegu. Svaki od njih navodno je izrađen u Austriji ili Poljskoj. Ostali nalazi u dvorcu uključuju i kolekciju novčića iz 15. veka.
 
Lokalni arheolog Brtolomej Urbanski rekao je za "The First News" da su predmeti, verovatno s prelaza iz 19. i 20. vek, povezani sa jevrejskim obredom i verovatno zakopani tokom Drugog svetskog rata.
 
Poljski dvorac u čijoj je blizini otkriveno srebro nacisti su pretvorili u baraku 1941. godine, a korišćen je i kao skladište municije. Godine 1942. celokupno jevrejsko stanovništvo tog područja odvedeno je u logor Belzec.
 
Poljski vojnici razneli su nacističku baraku 1945. i gotovo u potpunosti uništili dvorac.
 
Dvorac se sad istražuje jer postoje planovi da bude obnovljen. Izgradio ga je kralj Kazimir Veliki između 1350. i 1360. godine.
 
Srebrno blago sada će biti predato arheolozima koji će popisati sve predmete, a zatim ih izložiti u lokalnom muzeju.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti