Istraživači otkrili koliko nam misli dnevno prođe kroz glavu

Istraživači su osmislili novu metodu koja precizira početak i kraj misli, a koja im je omogućila da izračunaju koliko nam prosečno misli dnevno prođe kroz glavu.
Istraživači otkrili koliko nam misli dnevno prođe kroz glavu
Foto: Pixabay
To su učinili izolovanjem specifičnih trenutaka kada je pojedinac fokusiran na jednu ideju, koja je opisana kao "misaoni crv".
 
"Ono što mi nazivamo misaonim crvima su susedne tačke u pojednostavljenom predstavljanju obrazaca aktivnosti u mozgu. Mozak svakog trenutka zauzima drugačiju tačku u tom prostoru", istakao je Džordan Popenk, istraživač zaposlen na kanadskoj katedri za istraživanje kognitivne neuronauke.
 
"Kad osoba pređe na novu misao, ona stvara novog misaonog crva koji možemo da otkrijemo ovim metodama", objasnio je i dodao: "Takođe smo primetili da se misaoni crvi pojave baš kao što se pojavljuju novi događaji kada ljudi gledaju filmove."
 
Popenk i njegov tim procenjuju da prosečnoj osobi dnevno kroz glavu prođe oko 6.200 misli, što su izračunali dok su učesnici njihovog istraživanja gledali filmove. 
Tokom svakog filma, 184 učesnika su pogledala tri ili četiri isečka isprepletena s razdobljima odmora od 20 sekundi, piše "Dejli mejl". Dok su oni gledali te isečke, tim istraživača je obavio funkcionalno snimanje magnetnom rezonancom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.