Izgubio izbore iako je bio jedini kandidat

Iako jedini kandidat za gradonačelnika u opštini Lezina - gradiću od 6.000 stanovnika, blizu Fozde, član stranke "Liga" Primiano Di Mauro je izgubio na izborima.
Izgubio izbore iako je bio jedini kandidat
Foto: Pixabay (ilustracija)
Naime, da bi rezultati lokalnih izbora bili važeći, bilo je neophodno da glasa najmanje 50 odsto birača, ali je u toj maloj opštini samo 49 odsto stanovnika izašlo da glasa.
 
Tako se pobeda koja je izgledala sigurna, budući da nije imao konkurenciju, pretvorila u bizaran i verovatno jedinstven poraz, jer nije imao protivkandidata.
 
Štampa koja izveštava o ovom slučaju, koji je za rubrike "verovali ili ne", piše da su pobedili oni koji su bojkotovali izbore, tj. nisu iskoristili svoje demokratsko pravo da glasaju.
 
Apstinencija je bila favorizovana sa dve grupe lokalnih političara - "Drugačija Lezina", koja je bliža strankama desnog centra, i grupa "No Kvorum", po političkom uverenju bliža Demokratskoj stranci.
 
Budući da nije izabrana lokalna vlada, gradić Lezina će biti vođena takozvanim "komesarima".
 
Poraz protivkandidata je postao hit tema na društvenim mrežama, a mnogi činjenicu da je nedostajalo 49 glasova da se ostvari kvorum povezuju sa činjenicom da stranka "Liga" mora da društvu vrati 49 miliona evra, odnosno novac čiji se tragovi na "čudesan" način gube.
  • /

    26.09.2020 16:12
    /
    Podbarac
    pa imali smo bele listice, zaboravio si.
    zavrsili su kao i ovo bojkotovanje
  • Podbarac

    23.09.2020 18:00
    @Realista
    Apsolutno se slažem - i sa onim o obaveznom izlasku na izbore:
    Ako se nekom ni tada niko ne sviđa, jednostavno nek ubaci prazan-nepopunjen listic i to je onda to.

    Drugo, za svaku promenu Ustava treba uvesti referendum, ali povećati kvotu na 75%+1 glas. I za pojedine nitne zakone.

    Treće, za lokalnu smpupravu, za bitnija (nestranačka) mesta uvesti izbore - npr za Javnog tužioca, šefa policije, gradonačelnika... itd.

    A naravno pre toga srediti biračke spiskove i ukinuti proporcionalni sistem i liste, nego vratiti izborne jedinice, pa kom obojci a kom opanci.

    Ovako, i ako glasaš za nekog svog, praktično glasaš za listu di ima još i svakakih drugih, pa i ološa. Tolko.
  • Jovan2

    23.09.2020 10:14
    Kostunica 2 :)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.