Trinaest znakova da ste veštica - prema optužbama iz Salema

Priče o vešticama i vračevima postoje hiljadama godina, a nastale su još onda kad je čovek otkrio vatru i noći provodio uz nju i smišljao misteriozne priče.
Trinaest znakova da ste veštica - prema optužbama iz Salema
Foto: Pixabay
Iako sama reč potiče od reči vicca, što znači pametna, veštice su uvek označavale nešto demonsko. Spominju ih još u starim spisima... Kasandra je veštica koja je predvidela pad Troje; u Novom zavetu se pojavljuje veštica iz Endora, dok je Morgan le Fej poznata kao ljubavnica čarobnjaka Merlina.
 
Za nju se smatra da je delimično kriva za smrt kralja Artura, iako nema dokaza za njeno postojanje, pišu Nezavisne novine
 
No, s druge strane, postoje žene koje jesu postojale, proglašene su za veštice ili đavolje sluge, bilo s razlogom ili bez. Zbog toga su spaljivane na lomači.
 
Nisu ih voleli hrišćani, a papa Grigorije je u 13. veku odobrio njihovo proganjanje i kažnjavanje. Papa Inoćentije VIII je izdao deklaraciju kojom se potvrđuje postojanje veštica i tada je počeo veliki lov na njih. Desetine hiljada žena su, potpuno neosnovano, optužene za veštičarenje, a sve su spaljivane, vešane ili pogubljene na neki drugi način.
 
Veštice se u narodnoj tradiciji obično zamišljaju kao stare, neugledne žene. Predanja ih većinom oslikavaju kao usedelice ili udovice. Donose sušu, neplodnost polja, odgovorne su za pomor stoke i smrt dece i beba. Važan simbol im je metla pomoću koje mogu da lete i crna mačka ili neka druga divlja ili noćna životinja poput sove.
 
Međutim, prva veštica koja je priznala jahanje metle bio je muškarac Giljom Edelin, koji je bio sveštenik. Uhapšen je 1453. godine i suđeno mu je zbog veštičarenja nakon što je javno kritikovao crkvena upozorenja o vešticama. Zbog njegovog priznanja je mučen, a iako se pokajao, bio je doživotno zatvoren.
 
U vreme njegovog priznanja ideja o vešticama koje su se vozikale na metlama već je bila dobro uspostavljena.
 
Najranija poznata slika veštica na metlama datira iz 1451. godine, kada su se pojavile dve ilustracije u rukopisu francuskog pesnika Martina le Franka "Branilac dama". Na dva crteža jedna žena lebdi na metli, a druga leti na običnom belom štapu. Obe nose marame na glavi i identifikovane su kao Valdežanke, članice hrišćanske sekte osnovane u 12. veku, koje je Katolička crkva označila kao jeretike, delom i zato što je ženama dozvoljavala da postanu sveštenice.
 
Počevši od 17. veka, izveštaji o vješticama koje su koristile metle da bi letele i izlazile iz dimnjaka postale su uobičajenije, čak i kada su žene postale usko povezane sa domaćinstvom i kućnom sferom više nego ikad ranije.
 
 
Foto: Geti
 
Prema jednom običaju, žene bi metlu postavile ispred vrata ili u dimnjak kako bi druge znale da su daleko od kuće. Možda je zbog toga popularna legenda prihvatila ideju da veštice napuštaju svoje kuće kroz dimnjake, iako je vrlo malo optuženih veštica to priznalo.
 
Popularnost u stremljenju ka veštičarenju splasnula je do 18. veka. Iako u SAD ima još dosta samoproglašenih veštica, zahvaljujući rastu novopaganskih verskih tradicija, malo njih tvrdi da lete na metlama.
 
13 znakova da ste veštica (prema optužbama sa suđenja vešticama iz Salema)
 
Između februara 1692. i maja 1693. godine oko 150 osoba je utamničeno tokom suđenja vešticama iz Salema, nakon što su optuženi da praktikuju veštičarenje. Na kraju je optuženo 29 osoba, a 19 ih je obešeno.
 
Iako čvrsti dokazi o bilo kakvom praktikovanju crne magije i čarobnjaštva praktično nisu postojali, u Salemu su se ipak pratila neka "osnovna pravila" prepoznavanja veštice, a ovo su neka od njih:
 
1. Žena ste.
 
2. Jako ste siromašni, ne možete sami da se izdržavate.
 
3. Jako ste bogati, možete sami da se izdržavate.
 
4. Imate jednu ili više prijateljica.
 
5. Posvađali ste se.
 
6. Jako ste stari ili jako mladi.
 
7. Pomažete ženama pri porođaju.
 
8. Imate previše ili premalo dece.
 
9. Ponašali ste se tvrdoglavo i borbeno.
 
10. Imate mladež.
 
11. Imate pokvaren maslac ili mleko u kući.
 
12. Vanbračni partner.
 
13. Ako ste izvršili preljubu.
 
14. Ako ste navodili ljude na druge bogove.
 
15. Ako ste silovani. 
 
16. Ako ste posadili više od jedne vrste semenki u polje.
 
17. Ako ste dotakli mrtvu svinju.
 
18. Ako ste nosili odeću od više vrsta tkanine.
 
19. Ako imate "okruglu" frizuru.
 
20. Ako imate pletenice u kosi.
 
21. Ako ste dopustili veštici da živi.
  • Žena

    08.11.2020 10:59
    Izmišljotine
    Muškarci su se oduvek plašili pametnih žena sposobni žena i onda su izmišlja li razne stvari kako bi ih uklonili tako je žena u nekim krajevima sveta postala robinja glupo muškarcu i ničim se to ne može objasniti žene su kompletna bića muškarcima uvek nešto fali izvinjavam se muškarcima vrlo retke su kompletni.
  • Pitanje

    03.11.2020 20:33
    Razlika
    Koja je razlika između lepe, dobre vile i zle, ružne veštice? Deset godina braka ...
  • Realista

    02.11.2020 08:36
    ‚Realnost
    Nekada su veštice bile one žene na koje je neko bacio oko, a one nisu htele da im se podaju, ili žene na koje su druge žene bile ljubomorne.
    Kako se najviše verovalo sveštenim licima i bogatašima, to znači da je tim sveštenim licima i bogatašima "povređena" sujeta pa su te žene optuživali za veštičarenje. To su podržavale one žene koje su bile ljubomorne na lepše žene.
    Ponekad su optuživali i muškarce i žene kada bi hteli da uzmu njihovu imovinu.
    Danas nazivamo vešticama one žene koje su zle, zlobne, pakosne, a ponekad i one koje preterano zvocaju muževima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.