Kako je pas iz domaćeg filma postao svetski poznat mim

Velike su šanse da ste lutajući bespućima interneta, te njegovim domaćim i stranim prostranstvima, naišli na sliku crnog labradora kojem je prislonjena telefonska slušalica uz glavu.
Ono što toj slici nedostaje, a učinilo ju je poznatom širom sveta, jeste natpis: "Hello/ Yes, This is Dog" ("Halo/ Da, ovo je pas"). Baš kao što je lula Renea Magrita zanimljiva jer ispod nje piše "Ceci n'est pas une pipe" ("Ovo nije lula"), tako je i crni labrador koji se javlja zanimljiv, jer uz svoj komični izraz lica, saopštava ono što je očigledno, koliko god to bilo apsurdno.
 
Ono što je manje poznato jeste poreklo ove fotografije. Reč je o kadru iz filma "Pejzaži u magli" iz davne 1984. godine, kojem je glavna tematika narkomanija. Pas se, kako nam saopštava odjavna špica filma, zove Ajaks.
 
Film je režirao Jovan Jovanović, koji je autor i kultnog ostvarenja "Mlad i zdrav kao ruža" sa Draganom Nikolićem u glavnoj ulozi.
 
Jedna od junakinja razgovara sa svojom majkom, nakon čega pruža telefon do psa, kako bi se on javio "svojoj mamici". Pas uzvraća lavežom.
 
 
Mimovi su poslednjih godina pokazali da i najčudnije stvari i kombinacije mogu da postanu viralni sadržaj na internetu. Tako ne čudi ni da je neki pas iz jugoslovenskog filma postao viralan u jednom trenutku.
 
A sve je počelo, prema podacima sajta Know Your Meme, kada je korisnica Tumblra VivaDixies napravila ovaj mim početkom oktobra 2011. godine.
 
  
 
Dva dana kasnije pojavio se na Redditu, u nizu, uz naslov "It's for you, boy", što je ubrzo došlo do naslovne strane kategorije "funny subreddit" sa više od 20.000 glasova. Krajem oktobra, korisnik Reddita pod nadimkom shivs4kids je postovao fotografiju zvezde rijaliti serije "Bounty Hunter" Duane Dog Chapman, sa naslovom "Hello?, Yes, This is Dog".
 
Ubrzo je pas počeo da se širi na druge platforme, te je na današnji dan, 24. novembar, pre devet godina, na YouTube-u  objavljen snimak "Telephone dog". 
 
 
Mim ubrzo osvaja i druge platforme poput FunnyJunka ili Facebooka, na kojem pas dobija i svoju fan grupu. Tako je Jugoslavija, odnosno Srbija, dobila još jednog svetski poznatog lika, iako za to, uglavnom, nema pojma.
  • Sale

    26.11.2020 08:44
    A, dreser ili vlasnik psa je Mirko Sirković
  • inace

    24.11.2020 16:37
    Film Pejzazi u magli je jedno ne tako poznato a fantasticno ostvarenje. Bila sam pri kraju osnovne skole kad je izasao, upravo vreme kad se krece s drogama i bila sam uzasnuta kad sam ga odgledala, posle toga, sve je moglo da se radi i proba, ali heroina sam se smrtno plasila. Trebalo bi da je redovna lektira u osnovnoj skoli. Obavezno odgledati.
  • Nemanja

    24.11.2020 16:24
    Komanija
    Na stranu pas i mim, "Pejzaži u magli" su film koji bi svaki roditelj, nastavnik trebao da pogleda sa svojim detetom...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.