Novčanica od 20 dolara prodaje se za 57.000

Zbog greške u štampanju, retka novčanica od 20 američkih dolara na kojoj se nalazi nalepnica ekvadorskog proizvođača banana "Del Montea", trenutno prodaje aukcijska kuća "Heritage auctions", a poslednja pristigla ponuda premašuje 57.000 dolara.
Aukcija se završava 22. januara.
 
Novčanica potiče iz serije štampane 1996. a jedinstvena je zbog nalepnice koja se na nju verovatno slučajno zalepila između nekoliko faza štampanja.
 
U aukcijskoj kući objašnjavaju da je posebna jer je preko nalepnice odštampan serijski broj novčanice i zeleni sigurnosni žig, što ovu novčanicu čini jedinstvenim primerom takve greške u svetu.
 
Američke dolarske novčanice štampaju se u tri faze: najpre se ištampa naličje novčanice, zatim lice, a na kraju se štampaju serijski broj i sigurnosni žig "Treasury seal".
 
U "Heritage auctions" kažu da je u ovom slučaju intrigantno na koji je način ova novčanica uspela da prođe sve vrlo stroge kontrole pre nego što je puštena u opticaj.
 
Većina novčanica koje sadrže štamparske greške među kolekcionarima se najčešće proda za između 100 i 1.000 dolara, kazao je Lenard Augsburger, koordinator numizmatičkog portala na Univerzitetu Vašington u Sent Luisu.
 
Dodaje da je novčanica s nalepnicom "Del Monte" nešto posebno zbog čega je i privukla toliki interes kolekcionara. 
 
Prema podacima "Heritage auctions", prvi se put pojavila 2003. godine kada ju je student sa fakulteta u Ohaju ponudio na prodaju na Ibeju. Za nju je postigao cenu od 10.000 američkih dolara. Tada je rekao da se nemalo iznenadio kada mu je bankomat "izbacio" novčanicu od 20 dolara s nalepnicom kompanije ekvadorskog proizvođača banana "Del Monte".
 
Odlično očuvanu novčanicu je na prodaju 2006. ponovno ponudila firma "Heritage Auctions", a na kraju nadmetanja postigla je cenu veću od 25.000 američkih dolara.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.