VIDEO: Rover NASA sleteo na krater Marsa

Nakon sedmomesečnog puta rover "Persevirens" konačno je sleteo na Mars, tačno u 22:00 kao što je Nasa najavila.
Nasin rover "Perseverans" uspešno se spustio na površinu Marsa pošto je izdržao "sedam minuta terora" tokom prolaska kroz atmosferu Crvene planete.
 
 
Rover će sada započeti svoj posao istražujući površinu Marsa kako bi utvrdio postoje li dokazi o prošlom vanzemaljskom životu.
 
Rukovodioci misije u Nasinoj laboratoriji za mlazni pogon u blizini Los Angelesa uz aplauz i povike su pozdravili kada je radio signal potvrdio da je rover preživeo opasan pad i stigao na ciljanu poziciju unutar kratera Jezero koji je nazvan po opštini Jezero nedaleko od Mrkonjić Grada.
 
 
Rover "Perseverans" je prevalio 472 miliona kilometara pre nego što je probio atmosferu Marsa brzinom od 19.000 kilometara na sat da bi se spustio na površinu planete.
 
Samovođeno spuštanje i sletanje svemirske letelice tokom složene serije manevara koje je Nasa nazvala "sedam minuta terora" jedan je od najsloženijih i najzahtevnijih podviga u analima leta u svemir. 
 
 
Zvaničnik odgovoran za to spuštanje Alen Čen rekao je ranije da ne mogu da garantuju da će biti uspešno. Prvi put je eksplicitno rečeno da je misija američke svemirske agencije da se nađu tragovi ranijeg života na Crvenoj planeti, tako što će se godinama skupljati uzorci stena.
 
Zapečaćene tube treba zatim da se vrate na Zemlju u jednoj misiji u budućnosti tokom 2030-ih, da bi se tu analizirali i možda na kraju uspeli da odgovore na jedno od pitanja koje nas opseda vekovima, odnosno da li smo sami u Univerzumu, rekao je Tomas Zurbuhen, pomoćnik direktora za nauku u Nasi.
 
Letelica nazvana "Persevirans" (Perseverance-izdržljivost) najveća je najkompleksnija ikad poslata na Mars. Izgradila je Džet Propalšon laboratorija u Kaliforniji, teška je jednu tonu i opremljena je robotskom rukom dugom preko dva metra i sa 19 kamera.
  • Darko

    21.02.2021 09:58
    "....nazvan po opštini Jezero nedaleko od Mrkonjić Grada.."
    Pa nema vas na planeti Zemlji, a ni na Marsu :-)
  • Jovan

    20.02.2021 19:46
    Komentar
    TAKOE
    ZEMLJA JE RAVNA PLOCA I U VAKCINAMA IMA CHIP I ONDA KAD ON DOĐE DO 5G MREZE LJUDIMA POCNE SVASTA DA SE PRICINJAVA!!!
    PAJEL VAKO?
  • Marsovac

    20.02.2021 00:16
    @goran @ne verujem
    Aj nemojte se blamirati.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.