Francuski vojni avioni u niskom preletu presekli strujne vodove

Dva francuska vojna aviona koja su letela vrlo nisko udarila su u električne vodove i prekinula napajanje strujom sela na jugu Francuske.
Francuski vojni avioni u niskom preletu presekli strujne vodove
Foto: Pixabay
Incident se dogodio u malom selu Kastele, nedaleko od gradića Manoska, javlja BBC. Dva "rafala", francuska višenamenska dvomotorna mlazna lovca četvrte generacije, poletela su iz obližnje vazduhoplovne baze. Tokom trenažnog leta kretali su se veoma nisko, navodi se u izveštajima.
 
Otvorena je istraga o, kako se navodi, "retkom incidentu".
 
"Toliko je nisko leteo da je pravio nesnosnu buku, onda sam podigao pogled i ugledao drugu letelicu", rekao je predsednik mesne zajednice.
 
"Leteli su tako nisko da sam rekao sebi – prošao je ispod dalekovoda", rekao je Benoa Gujen, koji je u to vreme bio u vozilu na putu.
 
Dalje niz put, kako kaže, naišao je na presečene električne kablove koji su visili ka zemlji: "Jedan od aviona udario je u dalekovod i presekao ga. Odmah sam pozvao hitne službe i tim elektroprivredne kompanije 'Enedis'."
 
Pad kablova izazvao je požar koji je brzo stavljen pod kontrolu, prenose lokalni dnevnik Provansa.
 
Selo je ostalo bez napajanja tokom nekoliko sati, dok je put takođe bio zatvoren iz bezbednosnih razloga.
 
"Nije bilo žrtava. Ovaj incident tokom leta primorao je pilota da bezbedno sleti, u vazdušnu bazu Oranž", rekao je portparol francuskog vazduhoplovstva za list Provansa, dodajući da "žale zbog ovog izuzetno retkog incidenta".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.