VIDEO: Stigao prvi zvuk sa Marsa, Beograđanka deo tima NASA

Prvi video-zapis sa Marsa, zahvaljujući Nasinom roveru Perseverans, poslat je sa Crvene planete.
Ovo je prvi put da se prikazuje perspektiva sletanja svemirske letelice na Mars. Čak je 10 sekundi pušten audio-materijal sa Marsa, na kom se čuje kako rover, tako i zvuk vetra na Marsu.
 
Dok su prethodne letelice vraćale "filmove", koji su zapravo samo slike spojene u GIF-obliku, Perseverans ima video-kamere sa velikim mogućnostima. Rover ima ukupno 23 kamere, koje uključuju i zumiranje i mogućnost prikaza boja.
 
Moguće je da video-snimak može sadržati zvuk snimljen jednim od dva mikrofona rovera, koji je bio uključen da čuje zvuke ulaska, spuštanja i sletanja. Rover i njegov pričvršćeni helikopter, nazvan Ingenioznost (Ingenuity), sleteli su na Mars u četvrtak 18. februara.
 
Po sletanju, rover je prenosio podatke i slike koristeći Nasin orbiter "Mars", koji kruži planetom od 2006. godine.
 
 
Beograđanka deo tima NASA koji je spustio rover na površinu Marsa
 
Dragana Perković Martin iz Beograda bila je deo tima NASA stručnjaka zaduženih za radarske sisteme misije sletanja rovera na površinu Marsa. Kako je rekla za Radio-televiziju Srbije, njen tim bio je zadužen za pravljenje radara koji je proizvodio podatke brzine kretanja vozila do površine Marsa i razdaljine vozila od površine planete.
 
"Mi smo učestvovali u tih sedam minuta terora. Ja sam vodila taj tim i kao jedan od sistem-inžejera koji su bili odgovorni za to kako radar funkcioniše u toku sletanja", objasnila je Perković Martin.
 
Ona je sa timom na radaru radila nešto više od osam godina, a nakon sletanja taj radar više nije potreban roveru i ili odleti ili se sruši nedaleko od rovera.
 
"Rover ostaje bez radara za spuštanje, mada rover na sebi ima drugi radar koji će nastaviti da proizvodi naučne podatke", istakla je Perković Martin.
 
Ona je dodala da za sada rover nije slao nikakve značajne naučne podatke, ali je poslao "divnu panoramu koja je fotografisana tokom provera jedne od glavnih kamera koja se nalazi na roveru". Perković Martin je završila Osnovnu školu "Jovan Dučić" u Beogradu, išla je u 10. gimnaziju, potom u srednju školu na Malti, studirala je elektrotehniku na Univerzitetu na Malti, a postdiplomske studije završila na Univerzitetu u Masačusetsu, dok je u Džet propulšn laboratiriji (Jet Pripulsion Laboratory) 13 godina.
  • Dragan

    26.02.2021 16:25
    Ah
    Ona je sve samo ne beograđanka.Moja prezimenjakinja.Ona od 15 g nije bila u Beogradu.Inače iz NASE kolko vidimo ima dosta kineza.Ceo tim se raduje ko malo dete kad sleti.Inače sledeći rover se na Marsu očekuje na proleće ove godine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.