VIDEO Jedinstveno otkriće u Pompeji: Arheolozi pronašli očuvana kola

U Pomeji, antičkom gradu koji je pre dve hiljade godina "nestao" pod pepelom i lavom vulkana, arheolozi su došli do novog, jedinstvenog otkrića, javlja agencija Ansa.
U iskopinama tog antičkog grada, u takozvanoj vili Čivita Ðulijana, pronađena su izvanredno očuvana kola, za sada jedinstven pronalazak te vrste u Italiji.
 
 
Kola su vanredno dobro očuvana, obojena u crveno sa rafiniranim erotski inspirisanim dekoracijama, i ukrasima u kositri i bronzi, otvorima za bukete cveće, čak tragovima jastučića, i otiscima klasja pšenice koji su vidljivi na sedištu.
 
 
Prema rečima direktora arheološkog parka Pompeja Masima Osana, reč je po svoj prilici o ceremonilajnim kolima, koja su se koristila u procesijama, paradama, posvećenim boginjama Čera i Venera. Ovo je jedinstveni pronalazak u Italiji do sada. Ostaci sličnih ceremonijalnih kola pronađeni su još u Trakiji, u severnoj Grčkoj, na granici prema Bugarskoj.
 
 
Pompeja i Heraklijum, dva antička grada na jugu Italije, u podnožju vulkana Vezuva, nestala su prilikom erupcije vulkana 79. godine pre nove ere. Prvi ostaci gradova otkopani su u 18 veku.
  • Kru

    28.02.2021 10:08
    ...
    Koje marke? Jel alfa ili Fiat?
  • Uča

    27.02.2021 22:01
    Pompeja i Herkulanum

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.