VIDEO: Napravljen mozaik od 2.177 teniskih loptica sa likom Novaka Đokovića

Veliki mozaik od teniskih loptica sa likom Novaka Đokovića osvanuo je danas na platou Teniskog centra "Novak" na Dorćolu.
VIDEO: Napravljen mozaik od 2.177 teniskih loptica sa likom Novaka Đokovića
Foto: Youtube screenshot (Andrej Josifovski)
Kako je saopšteno iz Đokovićevog PR tima, instalacija je široka 2,7 i visoka 3,8 metara, a površinu od 10 kvadratnih metara ispunjava 2.177 teniskih loptica.
 
Povod rada pod nazivom #2177, koji je uradio arhitekta i ulični umetnik Andrej Josifovski, poznatiji kao Pijanista, nastao je iz želje da se obeleži prvi dan novog rekorda, odnosno broj nedelja, 311, Novaka Đokovića na prvom mestu ATP liste.
 
Radovi su trajali tri dana, od četvrtka sve do subote na nedelju, kada je nešto posle tri sata ujutro postavljena poslednja loptica u mozaik.
 
"Loptice su pričvršćene u žičanoj mreži, što simbolizuje neuspešne pokušaje Novakovog svrgavanja sa teniskog trona. Ipak nije se to desilo zbog neiznuđenih grešaka njegovih rivala, već zato što je on po mnogim teniskim veštinama jednostavno bolji od svih. Ni među teniskim ekspertima nema dileme da su njegovi ritern i dvoručni bekend najbolji na svetu, a da mu je kretanje i pokrivanje terena vanzemaljsko", kaže Josifovski, koji dodaje da mu je veliki izazov predstavljalo kratko vreme za realizaciju, kao i značaj celog rada.
 
Novakov lik je izveden jedinstvenom umetničkom instalacijom, jer je i on, kako kaže umetnik, po svojim ljudskim osobinama jedinstven na svetu.
 
"Njegova stalna pomoć siromašnoj deci, velike donacije obrazovanju, predškolskim programima, zdravstvu, borba za povećanje zarada slabije plasiranim igračima na ATP turu, briga o kolegama i budućnosti sporta... čine ga istinskim herojem", rekao je Josifovski.
 
 
Ističe da postavka svojom veličinom simbolizuje veliku ljubav i privrženost koju srpski narod oseća prema Đokoviću.
 
"Mislim da moral nacije opstaje najviše zahvaljujući njegovim sportskim pobedama. Naravno da ima još velikana sporta koji svetom pronose slavu srpskog naroda, ali on je, po mom mišljenju, svakako najveći među njima i s obzirom na to da je iz jedne male zemlje, tu je gde jeste, isključivo svojom zaslugom, kao i zaslugom svoje porodice. A upravo to mu se ne prašta, jer sport je odavno prestao da bude samo sport i time umetnik završava svoju misao", kaže autor.
 
Pravljenju instalacije se, vezanih očiju, pridružio i Novak. 
  • Dragan

    10.03.2021 08:31
    A
    Lepo živi porodica Džoković živeći od sina tenisera.Lepo ga je unovčila.Čim se ne bude bavio tenusom nestaće.Setimo se nekadašnje prvakinje teniserke o kojoj su i knkige pisane-sve prekrili snegovo i šaš.Nikad za Noleta za onog ko sedi sa Acom sviyom SNSa.
  • Lola

    09.03.2021 16:25
    Bravo Nole
    Legendo
  • NS

    09.03.2021 12:05
    Pitam se samo zasto je ispod nosa stavio te tamnije loptice pa izgleda kao da ima brkove???

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti