Betonski ili asfaltni putevi - koji su bolji i bezbedniji?

Nedavno se pojavila vest da će Britanci sve svoje betonske autoputeve zameniti asfaltnima. Proces će biti skup jer skidanje betonske podloge i postavljanje asfaltne nije jednostavan posao.
Betonski ili asfaltni putevi - koji su bolji i bezbedniji?
Foto: 021.rs
Jedan od glavnih motiva za promenu je povećana buka za koju su zaslužni betonski autoputevi. Materijal je mnogo čvršći i ne apsorbuje zvuk kao asfalt.
 
Koje su još razlike između ove dve vrste kolovozne površine?
 
Ukratko, betonski autoputevi su mnogo izdržljiviji nego asfaltni. Oni zahtevaju znatno manje popravki tokom godina korišćenja i bolje podnose ekstremne vremenske uslove.
 
Sa druge strane, kada dođe do oštećenja, krpljenje rupa i otklanjanje svih anomalija je mnogo jednostavnije kod asfaltnih puteva.
 
Curenje ulja ne oštećuje betonske puteve - dok asfaltne oštećuje.
 
Betonski putevi su skuplji, a i potrebno je više vremena za njihovu izgradnju.
 
Sneg i led se brže tope na asfaltnom kolovozu.
 
Na kraju, asfaltni putevi su bezbedniji jer obezbeđuju bolje prijanjanje, dok su betonski putevi klizaviji.
  • Buric

    05.04.2021 16:03
    srbija
    Zavisi ko ih gradi.
  • Иги

    05.04.2021 11:52
    Баци со на бетонски пут, чик да те видим.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.