FOTO, VIDEO: U Egiptu otkriven "izgubljeni zlatni grad"

Arheolozi su otkrili ostatke grada za koji se veruje da je najveći drevni grad u Egiptu, koji je hiljadama godina bio zakopan pod peskom.
FOTO, VIDEO: U Egiptu otkriven "izgubljeni zlatni grad"
Foto: FoNet/AP
Stručnjaci tvrde da je reč o jednom od najvažnijih otkrića od iskopavanja Tutankamonove grobnice, piše britanski list "Gardijan".
 
Poznati egiptolog Zahi Havas je obelodanio otkriće "izgubljenog zlatnog grada", navodeći da je ovo mesto otkriveno u blizini Luksora, gde se nalazi Dolina kraljeva.
 
"Egipatski tim, pod vođstvom dr Zahija Havasa, pronašla je grad koji je bio izgubljen pod peskom. Grad je star 3.000 godina, datira iz vremena vladavine Amenhotepa III, a Tutankamon i Aj su nastavili da ga koriste", saopštio je tim arheologa.
 
 
Navodi se da se radi o najvećem drevnom gradu u Egiptu, poznatom pod imenom Aton. Betsi Brajan, profesorka egipatske umetnosti i arheologije na "Univerzitetu Džons Hopkins", rekla je da je ovo otkriće "drugo najvažnije arheološko otkriće od grobnice Tutankamona".
 
Otkriveni su predmeti od nakita, poput prstenova, zajedno sa posudama od keramike u boji, amajlijama u obliku bube skarabeja i ciglama od blata koji nose pečate Amenhotepa III.
 
"Mnoge strane misije tražile su ovaj grad i nikada ga nisu pronašle", rekao je Havas, koji je takođe bivši ministar za antikvitete.
 
 
Tim je započeo iskopavanja u septembru 2020. godine, između hramova Ramzesa III i Amenhotepa III u blizini Luksora, na 500 km južno od glavnog grada Kaira.
 
Tim arheologa je, takođe, izrazio optimizam u pogledu daljih važnih otkrića, napominjući da su otkrivene grupe grobnica do kojih se dolazi preko "stepenica uklesanih u stenu", što je slična konstrukcija kao ona pronađena u Dolini kraljeva.
 
"Misija očekuje otkrivanje netaknutih grobnica ispunjenih blagom", dodaje se.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.