Na aukciji DNK Napoleona Bonaparte

Privatni kolekcionari imaće sledeće nedelje retku priliku da kupe deo DNK Napoleona Bonaparte budući da će se tkanina umrljana krvlju, položena preko njegovog tela tokom obdukcije, naći na aukciji povodom 200 godina od njegove smrti.
Na aukciji DNK Napoleona Bonaparte
Foto: Pixabay
Aukcijska kuća Osenat prodaće 5. maja ukupno oko 360 predmeta, uz druge istaknute stvari, uključujući pramen Napoleonove kose, par njegovih svilenih čarapa i košulju dugih rukava na kojoj je crvenim koncem izvezeno slovo "N", prenosi Rojters.
 
Procenjuje se da krpa umrljana krvlju vredi do 15.000 evra. Dolazi sa beleškom koju je 1875. napisao vojvoda od Basana, čijem je ocu zavoj poklonio markiz Montolon, vojni general koji je sledio Napoleona u progonstvo na Svetoj Jeleni i tamo ostao do careve smrti.
 
Kolekcija takođe uključuje ukrašeni tanjir koji je Napoleon koristio za ručavanje i kristalni pehar, kao i odevne predmete.
 
Bivši francuski car umro je 5. maja 1821. u dobi od 51 godine na ostrvu Sveta Jelena u južnom Atlantskom okeanu, gde su ga Britanci prognali posle poraza 1815. u bici kod Vaterloa.
  • Raja

    02.05.2021 17:41
    Ne razumem cemu tolike price o dripcu koji je pokusao da osvoji Evropu i Rusiju, i tom priliko izginu milioni ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.