FOTO: Nakit Napoleonove ćerke prodat za 1,4 miliona evra

Nakit Napoleonove usvojene ćerke prodat je u sredu na aukciji u Ženevi za 1,5 miliona švajcarskih franaka ili 1,4 miliona evra, čime je znatno premašio procenu kuće Kristi.
Nakit se čuvao u istoj porodici otkako ga je Napoleonova usvojena ćerka Stefani de Boarne dobila kao svadbeni poklon u palati Tijeri 1806. godine. Na aukciji je bio ponuđen povodom obeležavanja 200. godišnjice Napoleonove smrti.
 
 
Devet komada nakita - dijadema, ogrlica, par minđuša, dva priveska i broševi, kao i prsten i narukvica, ukrašeni su safirima i dijamantima.
 
Dijadema, prodata za dvostruko veću cenu od oglašene, ukrašena je sa 38 safira iz Cejlona (današnja Šri Lanka), a izrađena je početkom 1800-ih.
 
Među istorijskim komadima nakita u sredu se našla i kruna portugalske kraljice Marije Druge (19. vek) s velikim safirom iz Burme (današnji Mjanmar) koja je prodata za 1,61 milion evra.
 
 
Spektakularnu cenu od 10 miliona dolara postigao je beli četvrtasti dijamant od 100,94 karata, koji se naziva "Spektakl", izbrušen iz dijamanta pronađenog 2016. u Jakutiji u Sibiru.
  • Moje mišljenje

    14.05.2021 13:51
    Bogatašima koji ne znaju šta će sa parama treba ponuditi nešto egzotično što ne mogu da kupe u prodavnicama. Razmišljao sam šta bih ja to mogao da proizvodim i njima ponudim i mislim da sam se dosetio, tako da ću uskoro krenuti sa biznisom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.