Pronađeni tragovi brutalnih sukoba od pre 13.400 godina

Među plemenskim grupama koje su nastanile istočnu obalu reke Nil u severnom Sudanu pre oko 13.400 godina nije uvek vladao mir, što otkrivaju izranjavana tela pokopana na groblju u jednom od najstariji
Naučnici su rekli u četvrtak da je nova analiza ostataka groblja Jebel Sahabe, iskopanog šezdesetih godina prošlog veka, pružila novi uvid u ovo praistorijsko krvoproliće, uključujući dokaze da je bilo više nasilnih sukoba, a ne jedan smrtonosni obračun, kako se ranije verovalo.
 
Skeletni ostaci 61 muškarca, žena i dece otkrivaju da su na 41 telu tragovi barem jedne rane, većinom od koplja ili strele. Kod nekih su otkrivene zarasle rane, što ukazuje na to da je osoba preživela borbu. 
 
Njih 16 imalo je i zarasle i nezarasle rane, pa se veruje da su jednu borbu preživeli, a u drugoj su ubijeni. Mikroskopski pregled kostiju otkrio je ostatke kamenog oružja. 
 
Izvorna analiza
 
Izvorna analiza iz 1960-ih identifikovala je samo 20 osoba s ranama, a nijedna nije imala rane koje su zarasle. 
 
Rašireno nasilje jednako je pogađalo muškarce i žene, a bilo je i ranjenih četvorogodišnjaka, rekli su naučnici iz Francuskog nacionalnog centra za naučna istraživanja na Univerzitetu Bordo, autori studije objavljene u časopisu "Scientific Reports".
 
Jedan od glavnih načina ubijanja bio je poseći i izazvati gubitak krvi.
 
Iako se koplja i strele mogu ispaljivati iz daljine, ima dokaza i o bliskoj borbi s brojnim slučajevima preloma, udaraca u podlakticu i slomljenih kostiju ruke. 
 
Lovci sakupljači živeli su u to vreme u dolini Nila, pre razvoja poljoprivrede. Lovili su sisare poput antilopa, ribu i skupljali biljke i korenje. Njihove grupe bile su male, verovatno do najviše stotinu ljudi. 
 
Iako se ne zna zašto su se borili, borbe su se odvile u vreme klimatskih promena i prelaska iz sušnog u vlažnije razdoblje, s nizom velikih poplava, što je možda izazvalo konkurenciju među suparničkim klanovima za resurse i teritoriju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.