VIDEO: U utrobi mrtvog kita pronašli blago vredno 1,5 miliona dolara

Grupa ribara iz Jemena, jedne od najsiromašnijih arapskih zemalja, u Adenskom zalivu pronašla je nešto što im je promenilo živote.
VIDEO: U utrobi mrtvog kita pronašli blago vredno 1,5 miliona dolara
Foto: Pixabay
Naišli su na leš kita ulješure, a kad su mu otvorili želudac, u njemu su pronašli veliki komad sluzave materije poznate pod nazivom sivi jantar.
 
Budući da je sivi jantar vrlo redak, postiže i visoku cenu, pa su tako siromašni ribari pronašli komad vredan oko 1,5 miliona dolara.
 
Sivi jantar proizvode kitovi ulješure kad im žučni kanali u sistemu za varenje stvaraju izlučevine kako bi olakšali prolaz velikim ili oštrim predmetima. Kitovi zatim povraćaju sluz koja se stvrdne i u grumenima pluta na površini mora.
 
Najviše se koristi u parfemskoj industriji zbog sposobnosti da produži trajanje mirisa.
 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.