Naselje staro 6.500 godina pronađeno u moru kod Korčule

Naselje iz neolita, odnosno iz vremena 4.500 godina pre nove ere, pronađeno je u moru kod hrvatskog ostrva Korčula.
Naselje staro 6.500 godina pronađeno u moru kod Korčule
Foto: Pixabay
Kako je rekao Mate Parica sa Odeljenja za arheologiju na Univerzitetu u Zadru, naselje ima oblik sedmougla i vidi se da je izgrađeno planski, a ne stihijski.
 
Naselje se nalazi 70-ak metara od obale, na dubini od četiri i po metra, a zbog podizanja nivoa mora ostalo je ispod površine, što je bilo ključno u konzervaciji ostataka, prenosi HRT.
 
Tako stari pronalasci su veoma retki u celom svetu i obično se nalaze u pećinama, a retko u moru.
 
Ovo naselje pronađeno je slučajno, zahvaljujući snimcima iz vazduha.
 
Na lokalitetu su pronađeni kremeni noževi, velike keramičke činije i loptaste posude, koje su stanovnici ukrašavali urezima, a crvenom bojom oslikavali različite motive.
  • Marko

    20.06.2021 23:57
    Pa lepo
    Jos jedan dokaz da Hrvata i ostalih nije bilo na ovim prostorima. Tačno je da su tu mozda njihovi preci ali pojam hrv. Nije zapisan nigde,Srb,serb i slicni jesu .Cinjenice,samo ,nema stranih pomagača.
  • pera

    16.06.2021 23:03
    Sta nam rade...
    To je naselje je srpsko.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva

Pentagon: Nema dokaza o vanzemaljcima

Pentagon je objavio novi izveštaj koji se nadovezuje na objavu iz 2022. da tada novoosnovani Sektor za rešavanje anomalija svih domena (AARO) nije pronašao dokaz koji bi ukazao na vanzemaljce.