U Moskvi 35 stepeni, izjednačen rekord star 120 godina

Moskvu je ove nedelje zahvatio toplotni talas jednak rekordu starom 120 godina, navela je ruska meteorološka služba i upozorila da se radi o posledicama klimatskih promena.
U Moskvi 35 stepeni, izjednačen rekord star 120 godina
Foto: Pixabay
U ponedeljak je temperatura u Moskvi iznosila 34,7 stepeni, koliko je bilo izmereno u junu 1901. godine. U četvrtak i petak se očekuju temperature više od 35 stepeni.
 
"Porast temperature zabeležen ovih dana u Moskvi je bez presedana u poslednjih 120 godina. Klimatske promene na globalnom nivou dovode do rekordno visokih temperatura u našem glavnom gradu", istakla je Marina Makarova, meteorološkinja u Rosguidrometu.
 
Rusija prati temperature od 1881. godine.
 
Apsolutni rekord u toj zemlji od preko 38 stepeni izmeren je u julu 2010. kada je zapadni deo zemlje bio zahvaćen toplotnim talasom i velikim požarima.
  • Daviša Pikavac

    22.06.2021 23:21
    ...
    Čitali Jesenjina uz sladoled od Lenjina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.