VIDEO: Kako izgledaju usijani krovovi u Atini na +70 stepeni iz termalnih kamera

Vrućina zagreva ulice u Atini na skoro 50 stepeni, a krovove zgrada i na više od 70, preneo je danas grčki sajt vesti SKAI.
To je tokom leta bespilotne letelice s termalnom kamerom iznad centralnog područja Atine izmerio tim privatnog video-studija "UpStories" u saradnji s Meteorološkom službom Grčke za njen sajt meteo.gr radi pravljenja mape gradskih područja koja predstavljaju pregrejana "urbana termalna ostrva".
 
U petak, 25. juna, dok je temperatura u Atini bila 31 stepen u priobalju, a 37 stepeni u centru, temperatura kolovoza prometne široke Avenije Singru sa 10 saobraćajnih traka, koja povezuje centar i obalu, bila je od 44 stepena do 47 stepeni.
 
Najviša temperatura zabeležena termalnom kamerom bila je 72 stepena - toliko se zagrevaju krovovi starijih zgrada na kojima su postavljene spoljašnje jedinice klima-uređaja.
 
 
Najviše temperature izmerene su na uskim, sporednim ulicama s malim prometom i tamo gde nema zelenila.
 
Na osnovu snimaka je jasna važnost upotrebe svetlih i "hladnih materijala" pri izgradnji zgrada i ulica jer to doprinosi smanjenju toplote u vazduhu u blizini tla, a samim tim smanjuje pojavu "urbanih termalnih ostrva", preneo je SKAI.
 
Pre tačno 10 godina, juna 2011, arhitektonski fakulteti u Atini, Parizu i Strazburu predstavili su upravo iz "bio-mikroklimatskih razloga" zajednički plan za veliku promenu izgleda i funkcije Avenije Singru, izgrađene još 1932. godine, a potom proširivane.
 
Predviđalo se rušenje dveju saobraćajnih petlji čime bi se na tim mestima dobilo pet hektara zelenila, što je delimično urađeno.
 
Broj sabraćajnih traka bi se sa po pet u svakom smeru, smanjio na po tri, od kojih bi jedna bila rezervusana za javni prevoz - predlagale su arhitekte, ali se od toga odustalo zbog skokovitog povećanja broja automobila, uprkos izgradnji metroa i modernizaciji ostalog javnog prevoza.
 
Bilo je projektovano i sadjenje drveća i žbunja duž "zelene trake" usred te avenije, duž svih njenih 6,5 kilometara i u sporednim ulicama uz nju koje se koriste za parkiranje - ali tog zelenila ni danas nema, predlagano je uz obezbeđivanje prostora za novu tramvajsku liniju, ali je ona početkom ovog veka ipak izgrađena na drugoj trasi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.