FOTO: Prvi put u Srbiji izrađena zlatna prigodna marka

Pošta Srbije je, povodom proslave 650 godina grada Kruševca, izdala specijalno filatelističko izdanje sa znamenitostima tog grada u okviru kog je, prvi put u Srbiji, izrađena i zlatna prigodna marka.
Zlatna marka je urađena samo u jednom primerku.
 
Zlatna poštanska marka Pošte Srbije predstavlja simbol grada Kruševca - Spomenik kosovskim junacima, a izrađena je tehnikom laserskog graviranja od žutog zlata.
 
Pošta Srbije i PTT muzej, u saradnji sa Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat", pridružili su se obeležavanju jubileja grada Kruševca i prigodnom izložbom retkih i vrednih predmeta vezanih za istoriju tog grada.
 
U Glavnoj pošti u Kruševcu izloženi su izuzetno redak srednjovekovni ženski prsten iz prve polovine 14. veka, sablja iz Prvog srpskog ustanka tipa "kilič" sa kanijom i dve izuzetne austrijske karte iz 17. i 18. veka. 
 
 
Ti eksponati su deo zbirke "Adligata", koje je to udruženje za ovu priliku ustupilo PTT muzeju.

Teme

marka
  • Nenad

    29.06.2021 16:45
    Lud zbunjenog...
    Pošta je u rasulu i kriminalu. Ranije su poštari svaki dan raznosi li poštu, a sada 25-og u mesecu donesu sve račune od kojih je mnogima prošao rok plaćanja.
    Od 1.aprila je na njihov zahtev povećana osnovna cena za pisma na 30 dinara. Istovremeno štampaju i prodaju markice od 27 dinara sa motivima "Uskrs 2021",a novih markica nemaju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.