FOTO: Pošta Srbije predstavila poštanske marke "Frankofonija"

Pošta Srbija promovisala je prigodne poštanske marke "Frankofonija".
Marke su izdate u čast međunarodne organizacije osnovane 1961. godine u Montrealu, sa ciljevima akademske saradnje u okvirima francuskog jezičkog područja.
 
"Frankofonija se ne svodi samo na Francusku, ona predstavlja veliku porodicu od 300 miliona ljudi na svim kontinentima, koja nastavlja da raste, francuski je peti jezik na svetu, a 95.000 učenika u Srbiji danas uči francuski", rekao je ambasador Francuske Žan-Luj Falkoni.
 
Prigodno filatelističko izdanje sadrži poštansku marku nominalne vrednosti 85 dinara štampanu u šalterskim tabacima od deset maraka, koverat prvog dana FDC i prigodan žig.
 
 
Izdanje je priređeno u saradnji sa Univerzitetskom bibliotekom "Svetozar Marković".
 
Umetnička realizacija izdanja delo je Anamari Banjac, kreatorke maraka i vrednosnica Pošte Srbije.
  • ...

    15.07.2021 08:19
    Kakve veze Srbija ima sa Francuskom, Frankofonijom i francuskim jezikom?

    Francuska kultura, prestiž, jezik i civilizacija su odavno zasenjeni i zamenjeni drugim jezicima, kulturama... Na izdisaju su.

    A naša kultura i jezik su odavno izdahnuli.

    Mi se tu petljamo u tuđ jezik, a sami smo totalno nepismeni i pustili da nam se nacionalizam i politika umešaju u jezik u toj meri da je srpska latinica gurnuta u ilegalu iako srpski ima 2 ravnopravna pisma i time treba da se ponosi.
  • Marija

    14.07.2021 23:11
    Prelepo
    Sad samo jos da nadjem postu koja radi a i da ima uopste markice...najcesce ni ove obicne nema pola

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.