VIDEO: U Holandiji otvorena solarna staza za bicikle koja proizvodi struju

Vlasti centralne holandske pokrajine Utreht u sredu su otvorile najdužu solarnu stazu za bicikle na svetu.
VIDEO: U Holandiji otvorena solarna staza za bicikle koja proizvodi struju
Foto: Youtube (WTAJ TV, Screenshot)
Na ovaj način u Utrehtu su povezali održiv izvor energije s prevozom bez zagađenja.
 
Učenici lokalne osnovne škole prvi su se vozili stazom dugačkom svega 330 metara u selu Martensdijk, blizu Utrehta. Sastoji se od blokova gotovog betona prekrivenih tankim prozirnim slojem koji štiti i omogućava prodor sunčeve svetlosti do solarnih ćelija u betonskim blokovima koje proizvode struju.
 
Cilj tog pilot-projekta je da se utvrdi da li se takvi putevi sa dvostrukom namenom mogu šire koristiti za dobijanje struje korišćenjem solarne energije i služiti biciklistima, a pokrajina Utreht nastoji da smanji emisiju ugljenika.
 
 
"To je veoma je važno. Želimo da budemo klimatski neutralni 2040. godine i zato se moramo usuditi da koristimo inovacije, a ovo je vrlo inovativno. Naša pokrajina je vrlo gusto nastanjena, a malo je prostora, i zato se mora isprobati dvostruka upotreba", rekao je pokrajinski zvaničnik Arne Šadele. 
 
Jedan od prvih koji su isprobali novu stazu, jedanestogodišnji Majkl van Leuven, kaže da je staza bolja za životnu sredinu.
 
"Ja više volim da su solarni paneli na stazi za bicikle, nego na poljima", kaže on.
 
Solarna staza za bicikle je otvorena na dan kada je Evropska unija predstavila opsežan novi propis da bi ispunila svoje obećanje da će tokom ove decenije za 55 odsto smanjiti emisiju gasova koji uzrokuju globalno zagrevanje, uključujući kontroverzni plan oporezivanja stranih kompanija zbog zagađenja koje stvaraju.
 
Solarne staze za bicikle se već koriste na drugim lokacijama u Holandiji.
 
Put otvoren u sredu najduži je do sada, rekli su zvaničnici provincije Utreht.
  • miki

    15.07.2021 16:46
    da
    svasta umesto da otvaraju rudnike litijuma oni se igraju dodje mi da im posaljem nase strucnjake iz vlade i ministre i premijera ma i predsednika ali da nam ih vrate za par milenijuma.
  • Bravo

    15.07.2021 13:06
    Holanđani
    Svaka čast za brigu o zemlji i svojim ljudima.
    Tako će mo i mi za jedno 300godina samo da bazen završimo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti