VIDEO: U Singapuru predstavljena solarna elektrana površine 45 fudbalskih terena

Singapur je predstavio jednu od najvećih plutajućih solarnih elektrana na svetu, površine 45 fudbalskih terena, koja će proizvoditi električnu energije za napajanje pet pogona za prečišćavanje vode.
VIDEO: U Singapuru predstavljena solarna elektrana površine 45 fudbalskih terena
Foto: Pixabay (ilustracija)
Ovaj projekat je deo napora tog grada-države u jugoistočnoj Aziji, s oskudnom zemljanom površinom, da učetvorostruči proizvodnju struje iz sunčeve energije do 2025. godine kako bi pomogao u borbi protiv klimatskih promena, izvestio je Rojters.
 
Solarnu fotonaponsku (PV) farmu kapaciteta 60 megavata, koja je smeštena na jednom veštačkom jezeru u zapadnom Singapuru, izgradila je podružnica u vlasništvu kompanije Sembkorp Indastri.
 
Procenjuje se da bi solarna farma mogla da pomogne smanjenje emisije ugljenika za oko 32 kilotona godišnje, što odgovara emisiji uglenika iz 7.000 automobila, navodi se u zajedničkom saopštenju kompanije i singapurske nacionalne agencije za vode PUB.
 
 
Za razliku od konvencionalnih krovnih solarnih panela, plutajući imaju bolji učinak između pet i 15 odsto zbog vode koja ih hladi i jer ih ne zaklanjaju zgrade, rečeno je na prezentaciji projekta.
 
"Solarna farma je pažljivo dizajnirana da poboljša protok vazduha i omogući prodiranje sučeve svetlosti kroz vodu da bi ona stizala do podvodnog biljnog i životinjskog sveta", rekla je Džen Tan, regionalna šefica kompanije Sembkorp.
 
Solarni paneli su napravljeni da traju 25 godina, a u njihovom održavanju će kao pomoć biti korišćeni dronovi. U Singapuru su u toku aktivnosti na ravoju još četiri projekta plutajućih solarnih farmi.
  • Joca

    19.07.2021 21:05
    Fotosinteza
    Postavljen tako da sunceva svetlost prodire u jezero...Kako je skuplja ako je pusta...Glupost. Najefikasniji nacin iskoristenja sunceve svetlosti i drzanja CO2 u koncentraciji pogodnoj za zivot je Fotosinteza, sve ostalo je zamajavanje sirokih masa nazalost

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.