VIDEO: Veliki meteor osvetlio nebo iznad Norveške

Neobično veliki meteor u nedelju je nakratko osvetlio nebo iznad Norveške, ostavljajući za sobom spektakularan vizuelni, ali i zvučni trag.
Stručnjaci smatraju da je meteor mogao da udari u Zemlju, a da se to dogodilo mesto udara ne bi bilo daleko do glavnog grada Osla.
 
Nije bilo neposrednih izveštaja o povredama ili šteti.
 
Izveštaji o munjevitom preletu meteora počeli su da stižu oko jedan sat posle ponoći, a na društvenim mrežama su osvanuli snimci ovog izuzetnog događaja, prenosi Rojters.
 
Norveška mreža za praćenje meteora analizirala je u nedelju video snimke i druge podatke pokušavajući da utvrdi poreklo i odredište meteora.
 
Preliminarni podaci ukazuju da je postojala mogućnost da meteor udari u Zemlju u velikom šumovitom području Finemarka, udaljenom svega samo 60 kilometara zapadno od glavnog grada Osla, saopštila je Norveška mreža za praćenje meteora.
 
 
"Ovo je bilo ludo", rekao je izveštaču agencije Rojters Morten Bilet, koji je video i čuo meteor.
 
Naučnici su izračunali da se meteor kretao brzinom od 15-20 kilometara u sekundi i osvetljavao je noćno nebo pet do šest sekundi, rekao je Bilet.
 
On je potvrdio da se u izveštajima ne pominje da je pričinjena materijalna šteta ili da je neko bio posebno uznemiren ovim događajem, kao što je to bio slučaj 2013. godine kada je meteor preleteo iznad tertitorije Rusije i eksplodirao iznad Čeljabinska.
  • astronom amater

    25.07.2021 16:01
    Odlican klip.
    Ali onaj iz 2013 u Rusiji, ono je bas bilo brutalno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva

Pentagon: Nema dokaza o vanzemaljcima

Pentagon je objavio novi izveštaj koji se nadovezuje na objavu iz 2022. da tada novoosnovani Sektor za rešavanje anomalija svih domena (AARO) nije pronašao dokaz koji bi ukazao na vanzemaljce.