VIDEO: Kineski grad nestao u peščanoj oluji

Istorijski kineski grad Dunhuang suočen je s katastrofalnom peščanom olujom koja ga je, kako pokazuju snimci, "progutala".
Kako javljaju mediji, olujni pešani oblak bio je visok gotovo sto metara, a doneo ga je vetar iz pustinje Gobi u nedelju. 
 
Scene iz grada liče na filmove katastrofe i brzo su se proširili društvenim mrežama. Na njima se vidi kako ogromne zgrade nestaju pod velikim oblakom peska koji polako "guta" čitav grad.
 
Policija je, piše Dejli meil, bila primorana da zatvori sve glavne saobraćajnice, a vozačima je naloženo da čekaju na odmorištima dok se uslovi ne poprave. Kineski mediji javljaju da je grad, smešten na čuvenom Putu svile, pogođen u nedelju oko 15 sati. 
 
 
U obližnjem parku prirode zateklo se više turista koji nisu uspeli da se snađu, a vetar i pesak već su odneli njihove stvari. Radi se o grupi koja je došla u Dunhuang kako bi posmatrala čuvene zaalaske sunca. Oluja ih je dočekala nespremne, morali su da se uhvate jedni za druge i stave naočare kako bi se zaštitili od vetra i peska.
 
 
Turistički vodič imenovan samo kao "gospodin Kin" ispričao je novinarima kako ništa nije ukazivalo na oluju - nebo je bilo plavo i bez oblačka, kada je vetar odjednom promenio smer i počela nezapamćena oluja.
 
Dejli mejl ukazuje da su ekstremne vremenske prilike proteklih godina postale češće nego ranije.

Teme

oluja
  • Milan

    29.07.2021 06:27
    Tako je Dragane, podržavam te! Bio u Kini pre 30g i pre dve godine pa sam zgrožen. Jesu se izgradili, jesu uznapredovali što se tiče urbanizma, ali sem betončina u svim novim gradovima nema šta da se vidi! Nigde zelenila, parkova, reka...jako sam razočaran "njihovim napredkom" a pisebno što i naš Beograd i Novi Sad idu tim putem.
  • Detelinarac

    28.07.2021 10:30
    @Dragan tako im i treba? Ala si ti neki zloban covek.....
  • Dragan

    28.07.2021 09:21
    Ah
    Takonim i treba.Grad skoro bez stabala,užasno zagađen vazduh.Priroda uzvraća udarac.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva

Pentagon: Nema dokaza o vanzemaljcima

Pentagon je objavio novi izveštaj koji se nadovezuje na objavu iz 2022. da tada novoosnovani Sektor za rešavanje anomalija svih domena (AARO) nije pronašao dokaz koji bi ukazao na vanzemaljce.