U Sloveniji otkrivena najstarija posuda sa šminkom na svetu

Keramička boca, koja potiče između 4350. i 4100. godine pre nove ere, a pronađena je u Sloveniji, sadrži tragove šminke.
U Sloveniji otkrivena najstarija posuda sa šminkom na svetu
Foto: Pixabay (ilustracija)
To znači da je stotinama godina starija od dosadašnjih dokaza o kozmetici u starom Egiptu i Mesopotamiji, piše "New scientist".
 
Analiza sastojaka u tragovima pronađenim u keramičkoj boci u Sloveniji, koja datira između 4350. i 4100. godine pre Hrista, pokazala je da sadrži pčelinji vosak, životinjsku mast i kozmetiku na bazi olova.
 
Bine Kramberger, arheolog iz Zavoda za zaštitu kulturne baštine Slovenije, pronašao je ovu malenu keramičku bocu u Zgornjem Radvanju 2014. godine.
 
U regiji je otkriveno više od stotinu sličnih bočica, koje se uglavnom pripisuju Lasinji u jugoistočnom podnožju Alpa ili Vinčanskoj kulturi na Srednjem Balkanu.
 
U početku se pretpostavljalo da je reč o dečjim igračkama zbog njihove veličine i sličnosti sa životinjskim i ljudskim glavama.
 
Detaljnija analiza je pokazala da u bočici ima tragova pčelinjeg voska, biljne i životinjske masti i bele materije na bazi olova, poznate kao ceruzit, koja se vekovima koristi u kozmetici.
 
Većina bočica imala je rupe na ručkama, što ukazuje na to da su verovatno bile nanizane na uže ili kožu i da su se nosile oko vrata ili struka.
 
Ceruzit je mineral poznat pod nazivom belo olovo ili olovni karbonat. Kroz istoriju se koristio u kozmetici, iako je ta praksa kasnije prestala jer je materija dosta otrovna.
 
Kramberger smatra da se radi o značajnom nalazu jer se "retko kad nalaze posude u kojima još ima ostataka nekadašnjeg sadržaja".
 
On i njegov tim analizirali su više od desetak drugih posuda iz istog doba i otkrili da i one sadrže ceruzit i druge minerale olova.
 
Najraniji dokazi o korišćenju kozmetike u Egiptu datiraju otprilike 4000 godina pre nove ere.
 
Muškarci i žene su tada koristili oker kao rumenilo na obrazima ili za šminkanje usana. Pomoću minerala malahita pravili su zelenu senku za oči, a pomoću kohla (kajala) iscrtavali debele i tamne linije oko očiju.
  • Ištvan

    03.08.2021 00:05
    Kao brze pruge Srbije
    I trebalo im je 7 godina da to analiziraju?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.