VIDEO: Nemci odlučili da klimatizuju puteve, a otkrili su i zašto

Nemci rade na tehnologiji koja bi trebalo da osigura puteve bez rupa.
VIDEO: Nemci odlučili da klimatizuju puteve, a otkrili su i zašto
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Svi znamo da zbog temperaturnih promena kolovozi leti pucaju. Zimi su klizave, a so i grtalice ne pomažu u očuvanju površine kolovoza. 
 
Pojava pukotina i rupa utiče na dugotrajnost puteva, ali i na sigurnost saobraćaja. Sve to su razlozi zbog kojih u Nemačkoj pokreću projekt kojim žele da utvrde može li ugradnja svojevrsnog klimatizacionog sistema u saobraćajnicu  biti rešenje za trajnost puteva.
 
Već su počeli građevinski radovi na saobraćajnici Keln-Istok, gde će se prvo testirati novi sistem, objavio je Federalni institut za autoputeve (BASt). Ideja je da se ugrade cevi kroz koje prolazi geotermalna voda i tako pomaže leti u hlađenju, a zimi u grejanju. 
 
 
Paralelno se testira i još jedna tehnologija.
 
Biće izgrađeno pet ispitnih polja i jedno referentno polje u dužini od 55 metara. Svako polje ima različite sisteme kontrole temperature puta, a pritom će dva polja koristiti vodu kao medij. Preostala tri polja će imati vazdušne komore.
 
Dejstvo ovog svojevrsnog klima-uređaja će se pratiti kroz naredne tri godine preko senzora temperature i termovizijskih kamera.
 
Pokaže li se ovakav sistem delotvornimt, velike su šanse da bude ugrađen na najkritičnijim deonicama poput izlazaka iz tunela i sl.
  • boringoldfart

    03.08.2021 14:59
    Ne kapiram zasto se smaraju sa ispitivanjima, mogu samo da pitaju Drobnjaka, on bi im sve objasnio, i cenu, ma do detalja...
  • Pawlle

    01.08.2021 22:58
    Takvi su i kod nas putevi
  • Vule

    01.08.2021 22:22
    Pa zar nisu kinezi tako "klimatizovali" prugu na tibetu , ima jedno dvadeset godina?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.