Toskana se pretvara u veliku galeriju

Jedan od najpoznatijih svetskih muzeja, Galerija Ufici, već dugo jedva izdržava ogromnu navalu turista, a sada je rešila da se rastereti na spektakularan način – pretvaranjem čitave Toskane u muzej.
Toskana se pretvara u veliku galeriju
Foto: Pixabay
Tokom narednih godina Toskana će se pretvoriti u ogromnu umetničku galeriju. Slike i skulpture iz čuvene firentinske galerije biće raspoređene u više od 100 mesta u celoj regiji, poznatoj po pitomoj prirodi i slavnim vinima. Pri tome će dela biti izložena u mestima koja su povezana sa njihovim nastankom.
 
Ufici (kancelarije) je građevina koju je u Firenci podigla porodica Mediči. U to zdanje su smeštena različita ministarstva i državna administracija. U njemu se od 16. veka nalazi umetnička kolekcija koja je danas jedan od najposećenijih muzeja Italije.
 
Galerija je uvek bila i jedan od najjačih magneta za turiste. Sada bi od toga tebalo da profitira i čitav region – to je cilj projekta "Raštrkani Ufici" (Uffizi Diffusi). 
 
Napoleonov duh se vraća na Elbu
 
Jedna od važnih umetničkih lokacija je, recimo, ostrvo Elba koje leži u Tirenskom moru između Italije i Korzike. Tamo je koalicija Engleza, Prusa, Rusa i Austrijanaca proterala Napoleona nakon njegovih poraza u bitkama u Moskvi i Lajpcigu. Dve stotine godina posle Napoleonove smrti 1821, mit o velikom vojskovođi bi ponovo trebalo da oživi.
 
Tako će u ostrvskom gradiću Portoferaju do oktobra biti izložen izbor slika o Napoleonu iz Galerije Ufici – zajedno sa delima iz lokalnih kolekcija. 
 
Za ostrvo Elbu je to mogućnost da oživi turizam koji je zbog mera uvedenih protiv korona virusa gotovo potpuno zamro.
 
Među istorijski važnim mestima Toskane je i selo Popi, u brdima u koja je pobegao veliki pesnik Dante Aligijeri nakon što je u Firenci osuđen na smrt. U seoskoj tvrđavi u kojoj je živeo napisao je delove svoje Božanstvene komedije. Upravo to utvrđenje će sada biti pretvoreno u stalni izložbeni prostor sa delima iz Galerije Ufici.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Egiptu vraćena ukradena statua Ramzesa II

Statua stara 3.400 godina koja prikazuje glavu Ramzesa II, vraćena je iz Švajcarske u Egipat, nakon što je ukradena i prokrijumčarena iz zemlje pre više od tri decenije.

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.