"Veliki Džon" na aukciji posle 66 miliona godina

Procenjuje se da će fosilni skelet dinosaurusa triceratopsa, star šezdeset šest miliona godina, na aukciji u Parizu 21. oktobra 2021. dostići cenu između 1,2 i 1,5 miliona evra.
Fosil, sa nadimkom "Veliki Džon", ima lobanju dugu 2,62 metra i široku dva metra. Njegovi rogovi dugački su 1,1 metar i široki preko 30 centimetara, što ga čini najvećim uzorkom triceratopsa koji je ikada otkriven, rekli su aukcionari iz Drua.
 
Veliki Džon bio je biljojed, a dostigao je težinu od 5.500 kilograma i visinu od devet metara.
 
Triceratopsi su lutali Zemljom, u periodu kasne krede, pre oko 67 miliona godina.
 
Kako navode aukcionari, smatra se da je ovaj dinosaurus živeo na ostrvskom kontinentu Laramida koji se prostirao od današnje Aljaske do Meksika.
 
Fosil dinosaurusa otkrio je u Južnoj Dakoti geolog Valter Štajn Bil, u proleće 2014. godine. Geolog je radio istraživanja za svoju kompaniju.
 
Ostaci "Velikog Džona" sačuvani su u blatu, više od 60 odsto kostura je očuvano, kao i veći deo lobanje.
 
Iskopavanje pronađenog fosila trajalo je oko godinu dana, a zatim je trup "Velikog Džona" prodat italijanskoj trgovačkoj firmi u Trstu, koja se bavi restauracijom i koja ga sada prodaje.
  • MonteDushano

    09.09.2021 09:41
    Sve za pare.. :) Već zamišljam bogatuna kako se šepuri selfijima ispred dinosaurusa u njegovom predvorju kućerine.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

Mesec će dobiti svoju vremensku zonu

Bela kuća objavila je memorandum u kojem traži od američke svemirske agencije NASA da uspostavi novi standard za lunarne vremenske prilike do 2026. godine.