Evropska svemirska agencija primila 23.000 prijava za posao

Evropska svemirska agencija primila je velik broj prijava za kandidate za obuku za astronaute.
Hiljade potencijalnih astronauta kojima je želja da jednog dana polete u svemir sa Evropskom svemirskom agencijom (ESA) moraće da čekaju bar do novembra kako bi saznali da li imaju potencijala da lete sa ovom agencijom.
 
"Prijave za astronaute, kao i za nov program za 'paraastronaute' (kandidate koji imaju fizičke nedostatke) zatvorene su još 18. juna ali će kandidati morati da budu strpljivi jer je broj prijava znatno premašio očekivanja agencije", preneli su zvaničnici ESA.
 
Gijom Virts, glavni za svemirsku medicinu u ESA istakao je da veruju da svakoj prijavi mora da se posveti pažnja koju zaslužuje, ali da će za veliki broj pristiglih prijava morati da izdvoje znatno više vremena kako bi ih pregledali, prenosi Euronews Srbija
 
Evropska svemirska agencija je u prethodnom pozivu za nove astronaute koji je objavljen 2008. godine, dobila 8.413 prijava. Međutim, ove godine interesovanje je bilo znatno veće jer se prijavilo rekordnih 23.000 kandidata. 
 
U prvoj fazi selekcije došli su do podataka da neki kandidati nisu pravilno ili potpuno popunili prijave, ali su ih ubrzo obavestili o tome. Dok se više od 80 odsto ostalih prijava trenutno detaljno razmatra. 
 
ESA je u svom saopštenju istakla da nisu odredili tačan datum kada će kandidati biti obavešteni o statusu svojih prijava ali da očekuju da će to biti do kraja novembra. Kandidate su pozvali da budu strpljivi i da to što još nisu pozvani ne znači da nisu prošli na konkursu.
 
Od 23.000 kandidata samo će 1.500 biti pozvano u drugi krug procesa selekcije tokom kojeg će prolaziti kroz celodnevna testiranja u nekom od postrojenja ESA u Evropi, piše Euronews Srbija. 
 
Postoji šest faza testiranja koje kandidati moraju da prođu tokom procesa selekcije kako bi postali astronauti.
 
Prvo će im biti testirane kognitivne i psihičke sposobnosti. Zatim će proći kroz tri test faze, a zatim i kroz dve runde intervjua pre nego što komisija odredi ko će dobiti mogućnost da postane astronaut. 
 
ESA je objavila da će proces selekcije biti završen sredinom ili krajem sledeće godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti

VIDEO: Najudaljenije mesto na svetu traži radnike

"UK Antarctic Heritage Trust", ekipa koja se brine o održavanju objekata na Antarktiku, zapošljava nove članove za svoj antarktički tim, a prijave su otvorene za sve stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva