Čerčilovo pismo iz 1929. godine na aukciji

Pismo iz 1929. godine u kojem Vinston Čerčil naziva donji dom britanskog parlamenta svojom pozornicom, ali i razmišlja o napuštanju politike, sledeće nedelje će se naći na aukciji u Londonu.
Čerčilovo pismo iz 1929. godine na aukciji
Foto: Pixabay
U pismu svom prijatelju Frederiku Ponsonbiju, budući ratni premijer pisao je o bavljenju "ugodnijim i profitabilnijim" zanimanjima od poslanika u parlamentu.
 
Mesecima ranije, u maju 1929. godine, konzervativci su izgubili vlast na izborima i na njihovo mesto je došla vlada laburističke manjine, iako je Čercil zadržao mesto člana parlamenta za Eping.
 
- Čerčil je tada razmišljao o svojim sledećim koracima - rekao je šef odseka za knjige i rukopise aukcijske kuće Bonam Metju Hejli.
 
Hejli navodi da je u to vreme Čerčil krenuo na put po Americi, na odmor sa porodicom i da je pisao svom velikom prijatelju. U tom pismu je Čerčil naveo da je "Donji dom uvek bila njegova pozornica".
 
Mnogi istoričari posmatraju deceniju između 1929. i 1939. godine kao Čerčilove „divlje godine“, iako je on ostao angažovan na nekoliko pitanja, uključujući Indiju i pretnju Nemačke Adolfa Hitlera, pre nego što je postao premijer 1940. godine.
 
Pismo će se naći na aukciji u Bonamu 15. septembra i očekuje se da će dostići cenu između 4.000 i 6.000 funti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Zabava - Zanimljivosti